Ridley Scott otkrio koji su mu omiljeni filmovi svih vremena. Izdvojio i jedan svoj

Foto: Profimedia

REDATELJ Ridley Scott jedan je od rijetkih redatelja koji je ostavio dubok trag u povijesti filma. U karijeri je snimio brojne poznate i nagrađivane filmove, a nedavno je tijekom predstavljanja svojeg filma Alien: Romulus za Letterboxd otkrio koji su mu omiljeni filmovi svih vremena.

Iako redatelj nije rekao da je redoslijed kojim je izdvojio filmove nužno točan, na njemu se nalaze naslovi koji su obilježili svijet filma. Osim dva vrlo poznata naslova i jednog malo manje popularnog u odnosu na ta dva, Scott je izdvojio i jedan svoj film, čime je nasmijao brojne ljude koji su pogledali video u kojem objašnjava svoje izbore. 

Kako prenosi Far Out Magazine, Scott je kao svoje omiljene filmove svih vremena izdvojio 2001.: Odiseja u svemiru (2001: A Space Odyssey) iz 1968. godine redatelja Stanleyja Kubricka, Ratove zvijezda iz 1977. godine redatelja Georgea Lucasa, svoj film Istrebljivač (Blade Runner) iz 1982. godine te film Potraga za vatrom (Quest for Fire) iz 1981. godine redatelja Jeana-Jacquesa Annauda. U nastavku donosimo što je redatelj prokomentirao za svaki od ovih filmova.

2001.: Odiseja u svemiru

Kao jedan od svojih najdražih filmova, Scott je izdvojio znanstvenofantastični pustolovni film Stanleyja Kubricka. Govoreći o filmu, Scott je istaknuo sličnosti između 2001: Odiseja u svemiru i Aliena, izjavivši: "Računalo zna da je misija važnija od ljudi. To smo kopirali u Alienu".

Oba filma igraju se idejom opasnosti i pritiska unutar zatvorenih prostora, s prijetnjom koja je svugdje, ali i nigdje. Dok je prijetnja u 2001. stroja, u Alienu je riječ o izvanzemaljcu.

Ratovi zvijezda 

Sljedeći film koji je Scott naveo je Ratovi zvijezda iz 1977. godine, sada poznat po naslovom Ratovi zvijezda IV: Nova nada (Star Wars: Episode IV - A New Hope), što, s obzirom na Scottovu sklonost znanstvenoj fantastici, nije iznenađenje. Scottova veza s Ratovima zvijezda nije završila samo na stilskoj inspiraciji, bio je to jedan od ključnih filmova koji ga je potaknuo da pokuša režirati blockbuster, prenosi Far Out Magazine.

Nakon završetka svojeg prvog filma Dvoboj do istrebljenja (The Duellists) iz 1977. godine, koji je bio hvaljen na Cannesu, Scott je planirao sljedeći projekt, remake Tristana i Izolde. No, ubrzo nakon što su Ratovi zvijezda izašli, Scott je izjavio da je bio depresivan tri mjeseca te je u intervjuu rekao: "Kako mogu raditi na Tristanu i Izoldi dok ovaj lik radi ovo?" misleći pritom na Georgea Lucasa.

Istrebljivač

Redatelj je također spomenuo svoj znanstvenofantastični akcijski film Istrebljivač (Blade Runner) kao jedan od svojih favorita, možda iz sličnog razloga kao i Ratovi zvijezda. On posjeduje pravi talent za oživljavanje izmišljenih svjetova i mjesta, a u filmu kao što je Istrebljivač, u kojem je stvorio cijeli svemir sa sustavima i zakonima koji djeluju prirodno i bez napora, može se jasno vidjeti koliko je dobar u svome poslu.

Iako nije puno otkrio o tome zašto se Istrebljivač nalazi na njegovom popisu, samo je prokomentirao da je film "postavio temelje za mnoge druge slične filmove u tom žanru".

Potraga za vatrom

Posljednji film koji je Scott naveo bio je Potraga za vatrom (Quest for Fire), za koji je izdvojio da se ne zna toliko o njemu. Film je smješten u prapovijesno doba i prati prve ljude koji otkrivaju vatru. Scott je rekao: "Malo tko zna za ovaj film, ali svi bi ga trebali pogledati."

Ovaj izbor je zanimljiv jer je, u usporedbi s ostalim naslovima, pomalo autsajderski film. Nije toliko poznat ni kulturno značajan kao Ratovi zvijezda i 2001., ali ukazuje na Scottovu sklonost prikazivanju autsajderskih likova, poput lika Sigourney Weaver u Alienu, prenosi Far Out Magazine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.