Ridley Scott priznao da ga je jedan od najpoznatijih horor filmova nasmrt prestrašio

Foto: EPA

Dok je Ridley Scott najpoznatiji po svojem uspjehu u žanrovima kriminalističkih, povijesnih drama i znanstvenofantastičnih filmova, bez izuzetka je dao značajan doprinos hororu svojim remek-djelom Alien iz 1979. godine. Gledajući Ratove zvijezda Georgea Lucasa, Scott je shvatio da želi raditi u znanstvenofantastičnom žanru. Međutim, postojalo je još jedno djelo koje je inspiriralo drugu stranu Aliena, jednog od najlegendarnijih filmova u povijesti horor kinematografije.

Kad je Scott bio mlad, roditelji su ga nagovarali da ne gleda horor filmove. No, Scott nije mogao ne primijetiti poster za horor film Tobeja Hoopera iz 1974., Teksaški masakr motornom pilom, unatoč početnom nedostatku interesa za ovaj žanr.

Teksaški masakr motornom pilom naširoko se smatra jednim od najvećih horor filmova svih vremena. Napravljen za manje od 140.000 dolara s ekipom većinom nepoznatih glumaca iz Teksasa, a fokusira se na skupinu prijatelja koji postaju žrtve opake kanibalističke obitelji dok putuju do stare teksaške farme.

 

Kad je pogledao film, Scott je odmah želio u Aliena unijeti istu vrstu straha

Scott je jednom prilikom u prilogu za The Hollywood Reporter priznao da se rijetko osjeća uplašeno dok gleda filmove, ali da je Teksaški masakr motornom pilom sve to promijenio.

"Gledao sam Teksaški masakr motornom pilom dok sam se pripremao za Aliena jedne subote poslijepodne u kinu. Bilo je užasno i nasmrt me prestrašilo. Mislim da sam počeo s hamburgerom u vrijeme ručka i na kraju ga nisam ni zagrizao", otkrio je.

Scott je odmah želio unijeti istu vrstu straha u Alien te je primijetio da ne mora posezati za vizualnim aspektom prekomjerne upotrebe krvi, kao što su to činili mnogi prethodni horor filmovi. Pojasnio je: "Ima puno ljudi koji jedu ljude i puno je nasilja, ali film se više oslanja na osjećaj terora."

Scenarist Aliena Dan O’Bannon nagovorio je Scotta da pogleda film

S obzirom na nasilje u Teksaškom masakru motornom pilom, Hooper je imao poteškoća s pronalaženjem distributera za film. No, kada ga je Bryanston konačno kupio, film je objavljen i na kraju je postao jedan od najpoznatijih filmova svih vremena.

1979. godine Scottov je film postao jedan od najvećih horora svih vremena. Prema Scottu, scenarist Aliena Dan O’Bannon bio je taj koji ga je nagovorio da ode pogledati Hooperov film. O’Bannon je bio svjestan Scottovog nedostatka znanja o žanru horora i znao je da mora postati svjestan njegovih oblika i motiva ako želi napraviti uspješan film u tom žanru.

O'Bannon je bio nervozan zbog Scottove "osjetljivosti" dok je gledao film, ali kad je film bio gotov, Scott je stekao novo poštovanje prema hororu i nastavio raditi na elementima napetosti i terora u Alienu kako bi napravio pravo remek-djelo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.