Roger Corman otkrio koji su mu redatelji bili najveća inspiracija

Screenshot: YouTube

Roger Corman bio je jedan od najutjecajnijih filmaša u Hollywoodu, poznat kao legenda B-filma. Režirao je i producirao brojne niskobudžetne filmove, uključujući svoj redateljski debi Petorica na Zapadu 1955. godine. Njegovi filmovi Pad kuće Usher i Mala trgovina užasa privukli su širu pažnju 1960-ih.

Corman je često radio u žanrovima horora i znanstvene fantastike, a osobito je volio adaptirati djela Edgara Allana Poea. Postao je poznat kao ambiciozan filmaš stvarajući filmove prema pričama ili vlastitim idejama. Corman je tražio i dobivao inspiraciju iz raznih izvora, ali je izdvojio nekoliko glavnih.

Tijekom intervjua za Film Comment rekao je da ne može odrediti samo jednog redatelja koji se ističe iznad ostalih kao inspiracija.

"Rekao bih da je svaki film koji sam ikada gledao utjecao na mene na neki način. Ipak, jedno vrijeme bio sam pod velikim utjecajem Sergeja Ejzenštejna", otkrio je redatelj.

Izdvojio je još nekoliko redatelja koje je cijenio: "Sviđa mi se rad Akire Kurosawe, Ingmara Bergmana i Federica Fellinija. Također, u jednom trenutku bio sam jako impresioniran radom Alaina Resnaisa."

Corman je bio velik obožavatelj ovih filmaša koji su svojim filmovima promijenili kinematografiju, često koristeći inovativne tehnike u montaži i pripovijedanju.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.