Sam Mendes o povratku franšizi James Bond: "Nikad ne reci nikad"

Foto: EPA/Screenshot: YouTube/MGM

OSKAROVAC Sam Mendes, koji je režirao hit filmove Skyfall i Spectre, u nedavnom intervjuu za portal Inverse otkrio je planira li se vratiti serijalu filmova o Jamesu Bondu.

Prije nego što je pristao režirati filmove o Bondu, Mendes je bio najpoznatiji po drami American Beauty iz 1999. godine, koja mu je donijela Oscara.

Iako mu je rad na popularnom akcijskom serijalu pomogao u razvijanju redateljskih vještina, kada su ga novinari pitali hoće li režirati još jedan film o slavnom britanskom špijunu, redatelj im je rekao: "Nikad ne reci nikad, ali sumnjam. Ti filmovi su bili dobri za mene u tom razdoblju mog života. Imam osjećaj kao da su me lišili nekih loših navika. Naučio sam gledati širu sliku. Natjerali su me da koristim druge dijelove svog mozga. Trebate imati jako puno energije."

Britanskom redatelju nije se svidjelo što je zbog specijalnih efekata neke scene morao snimati ispred zelenog platna.

"Bond i dalje postoji u stvarnom svijetu. Taj film smo tri ili četiri dana morali snimati ispred zelenog platna, ali imao sam osjećaj kao da je to trajalo tri ili četiri mjeseca. Snimanje ispred zelenog platna djeluje teško i zagušljivo. Ne možete reagirati na ništa jer ne stojite u stvarnom svijetu", objasnio je redatelj.

Ipak, zbog rada na Bondu, danas ima suosjećanja prema redateljima koji su se priključili velikim franšizama jer i sam zna kako je teško doći na set na kojem imaš najmanje iskustva jer su glumci i ostatak filmske ekipe već snimili nekoliko filmova u serijalu.

Studio traži mlađe redatelje

No Mendes je priznao da postoji još jedan razlog zašto vjerojatno neće režirati nove filmove o Bondu. Objasnio je da je prestar te da studio obično traži mlađe redatelje, kojima je lakše upravljati jer im je karijera još u usponu.

"Ne žele ljude koji iza sebe imaju puno postignuća", dodao je redatelj. "Traže ljude koji su popustljivi jer su na početku svoje karijere, i koji planiraju koristiti te filmove kao stepenicu prema uspjehu, što znači da ih studio može lakše kontrolirati."

Mendesov film Skyfall iz 2012. godine smatra se jednim od najboljih filmova o Jamesu Bondu. U kinima je zaradio više od milijardu dolara i dobio pet nominacija za Oscara. Naposljetku, osvojio je Oscara za najbolju originalnu pjesmu.

Nakon Skyfalla, Mendes je režirao Spectre koji je podijelio kritičare i gledatelje, ali je također bio financijski uspješan te je osvojio Oscara u istoj kategoriji.

Posljednji projekt na kojem je Mendes radio bila je serija The Franchise koja kritizira industriju superherojskih filmova. Serija je trenutno dostupna na streaming servisu Max, prije poznatom kao HBO Max.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.