Samuel L. Jackson podijelio s kojim mu je redateljem bilo najljepše raditi

Foto: EPA

Samuel L. Jackson, koji je postao jedno od najpoznatijih imena u Hollywoodu, zapravo je kasno započeo filmsku karijeru. Rođen 1948. godine, do svojih kasnih tridesetih nije dobivao veće filmske uloge. Još kao dijete razvio je mucanje i otkrio da mu gluma pomaže u borbi s tim problemom. Na fakultetu je osnovao kazališnu skupinu Just Us Theatre i diplomirao glumu.

Nakon godina rada u kazalištu i manjih poslova njegov talent postajao je sve očitiji. Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih dobio je manje uloge u velikim filmovima poput Učini pravu stvar i Dobri momci. Njegova probojna uloga stigla je 1994. godine kada je glumio Julesa Winfielda u Paklenom šundu Quentina Tarantina, čime je započela dugogodišnja uspješna suradnja s ovim redateljem.

"Toliko toga se može reći o Quentinu. Opisuju ga strast, znanje, radost i entuzijazam - čovjek je čista filmska enciklopedija. Volim tumačiti njegove likove i dijaloge, prava su poezija", otkrio je Jackson o Tarantinu za Den of Geek.

Njihova suradnja obuhvaća pet filmova, a Jackson je istaknuo kako je rad na Tarantinovim setovima uvijek kolaborativan. "On nas tjera da večeramo zajedno kako bismo izgradili odnose. Otvoren je za prijedloge. Sve bih učinio za njega", kaže glumac.

Jackson se pojavio u nekoliko nezaboravnih uloga u Tarantinovim filmovima, uključujući likove poput Ordella Robbieja u Jackie Brown i krvnika u Odbjeglom Djangu. S druge strane, Tarantino je priznao: "Često pišem posebno za Jacksona. Znam njegove ritmove i on može moje rečenice pretvoriti u poeziju."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.