Scenarist horora 28 dana poslije kaže da mu je ovo najdraži film u karijeri

Screenshot: YouTube/A24

RENOMIRANI redatelj i scenarist Alex Garland posjetio je Međunarodni filmski festival u Edinburghu, gdje je u razgovoru sa svojim čestim suradnikom, producentom Andrewom Macdonaldom, pričao o najdražim filmovima u svojoj karijeri.

Garland je karijeru započeo kao pisac romana The Beach iz 1996. godine, koji je 2000. godine dobio filmsku adaptaciju u režiji Dannyja Boylea. Boyle i Garland nastavili su surađivati na filmovima 28 dana poslije (28 Days Later, 2002), Sunce (Sunshine, 2007) i Nikad me ne ostavljaj (Never Let Me Go, 2010).

Garlandov redateljski debi bio je film Ex Machina iz 2014. godine, nakon kojeg su uslijedili Annihilation (2018), Muškarci (Men, 2022) i ovogodišnji distopijski triler Građanski rat (Civil War).

Kako prenosi The Hollywood Reporter, Garland je u nedavnom intervjuu s Macdonaldom otkrio da mu je Ex Machina najdraži film u karijeri. Iako ne uživa previše u ulozi redatelja, jako se ponosi svojim redateljskim debijem.

Najdraži film u karijeri

"Nikada nisam htio biti redatelj", rekao je Garland. "Htio sam spriječiti redatelje da mijenjaju stvari, a jedini način da to postignem je da sam preuzmem tu poziciju."

"Jako sam uživao na setu filma Ex Machina. Taj film smo napravili bez ikakvih poteškoća", objasnio je redatelj i scenarist. "Nije bio logistički zahtjevan, što je pomoglo. Četiri tjedna smo proveli u londonskom studiju Pinewood, a zatim dva tjedna u Norveškoj. Imali smo jako malu glumačku postavu."

 

Ex Machina je znanstvenofantastični triler u kojem su glumili Domhnall Gleeson, Alicia Vikander, Oscar Isaac i Sonoya Mizuno.

Film prati Caleba Smitha (Gleeson), mladog programera kompanije Blue Book, koji je odabran za testiranje humanoidnog robota Ave (Vikander). Testiranje se provodi u luksuznom i izoliranom domu Nathana Batemana (Isaac), ekscentričnog izvršnog direktora Blue Booka.

Budući da je Ava već prošla Turingov test, Caleb treba prosuditi je li stvarno sposobna samostalno razmišljati i ima li svijest. No, između njih dvoje polako nastaje neobična veza.

Triler Ex Machina osvojio je Oscara za najbolje vizualne efekte, a Garlandu je donio nominaciju za najbolji originalni scenarij.

Odlična atmosfera na setu

"Glumačka postava bila je mlada, marljiva i jako posvećena projektu", izjavio je Garland. "Imali smo prijateljski nastrojenu filmsku ekipu koja je vjerovala u projekt i radila punom parom. Atmosfera je bila ugodna i svi smo surađivali."

Garland i Macdonald u to su vrijeme iza sebe imali niz toksičnih projekata na kojima je filmski set bio pun tenzija, zbog čega im je triler Ex Machina došao kao osvježenje.

"Prije toga smo radili na nizu toksičnih filmova, a toksični filmski setovi su najgora mjesta na kojima možete biti", objasnio je redatelj.

"Ne možete pobjeći od ogovaranja, podjela, sukoba između odjela. To su jednostavno užasna mjesta. Vjerujem da je film Ex Machina bio kao protuotrov za sve to. Taj film je bio čista suprotnost", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.