Stanley Kubrick tri je redatelja smatrao izvanrednima

Screenshot: YouTube

Osobina legendarnih redatelja nije samo njihova sposobnost da naprave dobar film. Pravi vizionari moraju imati prepoznatljiv pristup i trebaju istraživati svoje teme s istinskim osjećajem za autentičnost.

Takvi redatelji posvećuju cijeli život svom zanatu, konstantno uranjajući u umjetnost i filozofiju. Stanley Kubrick primjer je takvog redatelja. Bio je istinski posvećen kinematografiji. Njegova karijera možda nije najbolje započela filmom Strah i želja, koji nije postigao nikakav komercijalni uspjeh, ali kada je kasnije objavio filmove Staze slave i Spartak, proslavio se kao jedan od najimpresivnijih filmskih redatelja.

Do kraja šezdesetih Kubrickov legendarni status bio je potvrđen filmovima poput komedije Dr. Strangelove i znanstveno-fantastičnog epa 2001.: Odiseja u svemiru, koji su mu donijeli ogromne pohvale. Kubrick je nakon Odiseje u svemiru objavio još pet filmova, uključujući Paklenu naranču i Isijavanje.

Teško ćemo naći redatelja koji Kubricka ne smatra genijem jer su ga svi, od Stevena Spielberga do Gaspara Noéa, navodili kao utjecaj koji im je promijenio život.

"Oni ne sjede i ne čekaju da im dođe dobra priča pa je onda snime. Imaju stav koji se iznova izražava u njihovim filmovima"

I Kubrick je bio pod utjecajem redatelja za koje je vjerovao da su imali hvalevrijedan pristup filmskoj umjetnosti. Jednom je izdvojio tri redatelja koja su se prema njegovu mišljenju isticala iznad ostalih.

"Vjerujem da su Ingmar Bergman, Vittorio De Sica i Federico Fellini jedina tri redatelja na svijetu koji nisu samo umjetnički oportunisti. Pod tim mislim da oni ne sjede i ne čekaju da im dođe dobra priča pa je onda snime. Oni imaju stav koji se iznova izražava u njihovim filmovima i sami pišu ili im se piše originalni materijal", otkrio je redatelj za Britanski filmski institut (BFI), prenosi Far Out Magazine.

Fellini je volio Kubrickovu Odiseju u svemiru i jednom mu je napisao pismo o filmu u kojem je naveo: "Dragi Stanley, jučer sam pogledao tvoj film i moram ti izraziti svoje emocije, svoj entuzijazam. Želim ti svu sreću na tvom putu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.