The Brutalist je najbolji film koji je prikazan na jesenskim festivalima 2024.

PORTAL IndieWire nedavno je proveo anketu putem koje su kritičari birali najbolje filmove prikazane na ovogodišnjim jesenskim filmskim festivalima. U jesenske festivale spadaju Venecijanski filmski festival, Filmski festival u Tellurideu, Međunarodni filmski festival u Torontu i Međunarodni filmski festival u New Yorku.

U anketi je sudjelovalo 66 kritičara koji su posjetili barem jedan od navedenih festivala, a njihova je zadaća bila odabrati najbolji film, scenarij, redatelja i redateljski prvijenac.

Nakon što su zbrojeni svi glasovi, pobjednik je bio očit. Epska povijesna drama Brutalist, u režiji Bradyja Corbeta, proglašena je pobjednikom u kategorijama za najbolji film i najboljeg redatelja, dok ga je u kategoriji za najbolji scenarij prestigao samo film Hard Truths, scenarista Mikea Leigha.

The Brutalist je imao premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu, gdje su ga dočekale 12-minutne ovacije. Corbetu je na festivalu dodijeljen Srebrni lav za najbolju režiju. 

O čemu se radi u filmu? 

Riječ je o povijesnoj drami koja traje 3 sata i 35 minuta i prati život fiktivnog arhitekta Lászlóa Tótha (Adrien Brody). Tóth je Mađar židovskog porijekla koji je uspio preživjeti holokaust, a nakon Drugog svjetskog rata preselio se u SAD sa svojom suprugom Erzsébet (Felicity Jones). Iako na početku pati od siromaštva, život mu se promijeni nakon što upozna bogatog industrijalista (Guy Pearce), koji mu postane klijent.

Foto: Instagram/IndieWire

Sporedne uloge u filmu igraju Joe Alwyn, Stacy Martin, Alessandro Nivola, Isaach de Bankolé, Raffey Cassidy, Emma Laird, Jonathan Hyde, Peter Polycarpou i Jaymes Butler. Scenarij za film pisali su Corbet i Mona Fastvold.

The Brutalist trenutno ima 97% na Rotten Tomatoesu, na temelju 65 recenzija kritičara. Film će se početi prikazivati u kinima 20. prosinca.

Nakon filma The Brutalist, drugi najbolji film prikazan na jesenskim festivalima je Nickel Boys redatelja RaMella Rossa. Treće mjesto zauzeo je The Room Next Door, redatelja Pedra Almodóvara, četvrto April, redateljice Dee Kulumbegashvili, a Conclave, u režiji Edwarda Bergera, je peti. Ostatak popisa pogledajte ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.