Tim Burton je zbog jednog filma gotovo odustao od režije

Foto: EPA/Screenshot: YouTube

Tim Burton započeo je karijeru kao animator u Disneyju, no oduvijek je imao originalne ideje koje je želio pretočiti u vlastite filmove. Već s 13 godina snimio je svoj prvi kratki film, što ga je potaknulo da ozbiljnije razmotri režiju. Nakon svog vremena u Disneyju, snimio je filmove Vincent i Moje najdraže čudovište, čime je stekao reputaciju talentiranog redatelja s jedinstvenim gotičkim stilom.

Njegova je prekretnica uslijedila s filmom Pee-weejeva velika avantura, a kasnije je postigao uspjeh s Bubimirom, koji je postao klasik. Tim Burton rekao je za The Guardian:

"Oduvijek sam volio kombinirati komediju s nadnaravnim, što mi je omogućilo da istražujem svoje ideje na poseban način", otkrio je redatelj za The Guardian. Gotička estetika postala je njegov zaštitni znak, koji je još više došao do izražaja u filmu Batman iz 1989. i njegovom nastavku Batman se vraća iz 1992. godine.

Iako je film Batman se vraća bio manje uspješan, Burton se okrenuo manjem budžetu i snimio film Edward Škaroruki, koji mnogi smatraju njegovim najboljim djelom. 

"S Edwardom sam mogao izraziti nešto osobno, bez velikih očekivanja, što mi je pružilo slobodu koju nisam imao s Batmanom", rekao je za Collider.

Rad na seriji Wednesday vratio mu je strast za režiranjem

Kasnije u karijeri Burton se okušao u blockbusterima poput Planeta majmuna i Dumba, no osjetio je nezadovoljstvo zbog prevelikog utjecaja filmskih studija. Posebno ga je razočaralo iskustvo s filmom Dumbo iz 2019. koji je režiran pod velikim pritiskom Disneyja. Burton je imao osjećaj da gubi kreativnu kontrolu, što ga je gotovo navelo da se povuče iz režije.

U razgovoru za JoBlo priznao je: "Gotovo sam prestao snimati filmove jer jednostavno nisam osjećao povezanost s tim studijskim sustavom."

Međutim, rad na seriji Wednesday za Netflix vratio mu je strast za režiranjem.

"Snimao sam Wednesday u Rumunjskoj, što mi je dalo priliku da se resetiram i ponovno pronađem radost u stvaranju", zaključio je Burton za Entertainment Weekly.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.