Trailer za novi film Cilliana Murphyja u dva tjedna skupio 5.2 milijuna pregleda

Screenshot: Youtube

NOVI film Cilliana Murphyja Small Thing Like These otvorio je filmski festival u Berlinu u veljači ove godine, a prije dva tjedna izašao je i trailer, koji je već skupio 5.2 milijuna pregleda.

Smješten u katoličku Irsku 1980-ih godina i utemeljen na istoimenom romanu spisateljice Claire Keegan, film prati Murphyja kao trgovca ugljenom i oca kojeg prožima krivnja i neodlučnost u vezi s tim treba li spasiti djevojku zatvorenu u Magdaleninim praonicama, koje vode časne sestre.

Film nastoji rasvijetliti irsku traumatičnu prošlost 

Belgijski redatelj Tim Mielants u filmu nastoji rasvijetliti nedavnu irsku traumatičnu prošlost koju su neki pokušali zakopati, rekao je Murphy novinarima. "To je bila kolektivna trauma ljudi određenog vremena, a čini mi se da to još uvijek procesuiraju", rekao je.

"Ironija knjige je što kršćanin pokušava učiniti kršćanski čin u disfunkcionalnom kršćanskom društvu", dodao je Murphy.

Irske Magdalenine praonice, posljednje zatvorene 1996., crna su točka Katoličke crkve, ali i irske države. Tamo su slane "moralno posrnule" djevojke i žene koje su rodile izvanbračnu djecu, ali često i one koje su počinile minorne prijestupe, kao i beskućnice. Na kraju je tamo završilo oko 30.000 žena koje su bile zlostavljane i radile u ropskim uvjetima.

Davno zakopana prošlost bliže je nego što se čini

"Kako biste prolazili kroz život, postoje stvari koje morate ignorirati", rekla je Eileen Walsh, koja igra Murphyjevu suprugu, i u toj jednoj rečenici prenijela poraznu težinu sramotnog društvenog konsenzusa.

Film otkriva da je prošlost, koja je davno zakopana, bliže nego što se čini. Najmračnije tajne ulica Wexforda prizivaju 1950-e godine, a samo zvukovi s radija na kojem svira The Human League ukazuju gledatelju na to da je ovaj film ipak smješten u 1985. godinu.

U Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu Small Things Like This trebao bi biti objavljen 1. studenog, a u Sjedinjenim Američkim Državama 8. studenog. Hoće li i kad doći u domaća kina, zasad nije poznato.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.