U kina je došao remake Vrane, kritičari pišu: Ovo je protest protiv zabave

Screenshot: YouTube/Lionsgate Movies

U KINA diljem svijeta napokon je stigao kontroverzni remake kultnog filma Vrana (The Crow), no prve reakcije kritičara i publike ne izgledaju obećavajuće.

Mnogi gledatelji su i prije same premijere smatrali da je remake Vrane nepotreban, a jasno je i zašto. Od scenografije i kostima koji su kasnije inspirirali brojne glazbenike, do legendarnog soundtracka na kojem su se našli The Cure, Rage Against the Machine, Nine Inch Nails i brojni drugi, Vrana je bio jedan od onih filmova koji su ostavili neizbrisiv trag na devedesete i gotičku supkulturu.

Osim toga, uloga Erica Dravena postala je sinonim za Brandona Leeja koji je tragično poginuo na setu filma, tako da ni renomirani glumac poput Billa Skarsgårda, zvijezde horora It, nije mogao ispuniti njegove cipele.

O čemu se radi u remakeu Vrane?

Remake Vrane režirao je redatelj Rupert Sanders, koji je prije toga radio na filmovima Snow White and the Huntsman i Ghost in the Shell. Oba filma bila su kritički promašaji, ali Snow White and the Huntsman je ostvario značajan profit.

Scenarij su napisali Zach Baylin i William Schneider, dok glavne uloge igraju Skarsgård i glazbenica FKA Twigs. Njih dvoje utjelovili su Erica Dravena i njegovu djevojku Shelly, a filmskog negativca glumio je Danny Huston.

Za razliku od originalnog filma koji započinje brutalnom smrću Dravenove djevojke, remake se prvo fokusira na razvoj veze između Dravena i Shelly.

Novi Eric Draven nije rock zvijezda, već mladić koji je imao traumatično djetinjstvo i završio u institutu za rehabilitaciju ovisnika. Tamo upozna djevojku Shelly, u koju se brzo zaljubi i s kojom odluči pobjeći u grad. No, ubrzo ih sustiže njezina problematična prošlost, a zaljubljeni par ubiju zločinci kojima zapovijeda Roeg (Huston), kriminalac koji je sklopio pakt s vragom.

Draven u zagrobnom životu doznaje da će morati ubiti Roega i njegove pomoćnike ako želi vratiti Shelly. Nakon što ga oživi vrana, mladi osvetnik kreće u potragu za ljudima koji su mu uništili život.

Reakcije publike i kritičara

Sandersonova Vrana je razočaranje i za prosječne gledatelje i za profesionalne filmske kritičare. Film trenutno ima samo 21% od kritičara na stranici Rotten Tomatoes te 64% od gledatelja.

Glavne zamjerke bile su loš scenarij i tempo kojim teče priča, kao i nedostatak kemije između Skarsgårda i FKA Twigs. No, uzbudljive akcijske sekvence pokupile su pohvale.

"Ovo je kao protest protiv zabave", napisao je za Los Angeles Times kritičar Robert Abele.

"Rezultat je sumoran, nemaštovit i - unatoč nekolicini dobrih glumaca - dosadan za gledanje", napisao je Matthew Jackson za AV Club.

"Ružan, nesuvisao i u konačnici ciničan, film Vrana podsjetit će vas na mudri citat iz jednog drugog horora o uskrsnulim mrtvacima koji divljaju: 'Ponekad je bolje biti mrtav'", napisala je Kristy Puchko za Mashable.

"Krenuo sam ovo gledati sinoć i izašao iz kina. Užasan film", "Zašto snimaju filmove koje nitko ne želi?", "Uopće me nije iznenadilo da je film ovako loš", "Pogledao sam film je volim Billa i njegove projekte, ali ovo je tako loše", pisali su obožavatelji na Redditu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.