Kritičari tvrde da su ovo najbolji ovogodišnji horor-filmovi

Screenshot: Youtube/A24

LISTOPAD je najbolje vrijeme za gledanje hororaca, a ako se ne možete odlučiti za film, bacite oko na popis najboljih ovogodišnjih hororaca koje su odabrali filmski kritičari časopisa Variety. 2023. godina je bila plodna za horore - imali smo priliku vidjeti niskobudžetne indie hitove poput Skinamarinka i nastavke popularnih franšiza kao što su Slagalica strave 10 i Zla smrt: Buđenje. U nastavku otkrijte koji filmovi su zauzeli prva mjesta na ljestvici. 

5. Zla smrt: Buđenje 

Scenarist i redatelj Lee Cronin je hororcem Zla smrt: Buđenje odao počast popularnoj franšizi koju je kreirao Sam Raimi. U ovom nastavku Zle smrti Beth (Lily Sullivan) posjećuje svoju sestru Ellie (Alyssa Sutherland) koja sa svojom djecom živi u malom stanu u Los Angelesu. Obično obiteljsko okupljanje se pretvara u noćnu moru nakon što Ellie obuzme nepoznati demon. 

4. Bazen beskraja

U ovom filmu redatelja Brandona Cronenberga Alexander Skarsgård, zvijezda HBO-ovog Nasljeđa, utjelovio je spisatelja koji se bogato oženio i sa svojom ženom ljetuje u egzotičnoj, fiktivnoj zemlji Li Tolqa. Tamo upoznaje misterioznu mladu ženu Gabi (Mia Goth), koja ga odvlači u svijet hedonizma i sadizma.   

Filmski kritičari časopisa Variety su Bazen beskraja opisali kao "mješavinu psihodeličnih slika i uznemirujuće brutalnosti, koje prikazuju kako James postupno odbacuje svoju ljudskost kao da je druga koža". 

3. Beau se boji

Na trećem mjestu je najnoviji hororac Arija Astera, kojeg najbolje znamo po filmovima Midsommar i Hereditary. Joaquin Phoenix je u filmu utjelovio Beaua, anksioznog muškarca koji pokušava otići na sprovod svoje majke, ali na putu se susreće sa svojim najvećim strahovima. Iako je film bio neuspješan, kritičari Varietyja vjeruju da će kroz 30-ak godina steći kultni status. 

2. Talk to Me 

Film Talk to Me, koji su režirali australski youtuberi Danny i Michael Philippou, jedan je od najuspješnijih hororaca ovog ljeta - zaradio je čak 88.5 milijuna dolara, dok je budžet iznosio 4.5 milijuna dolara. Film prati tinejdžericu Miu (Sophie Wilde), koja pokušava stupiti u kontakt sa svojom mrtvom majkom nakon što trik za prizivanje duhova postane viralan na internetu.

Variety je pohvalio kompleksne likove i atmosferu filma, a kritičarima se posebno svidjelo to što film na realističan način pokazuje kako bi se tinejdžeri ponašali kada bi mogli "probiti veo koji dijeli žive i mrtve". 

1. Skinamarink 

Skinamarink je prvi dugometražni film kanadskog redatelja Kylea Edwarda Balla, a njegovo snimanje je koštalo samo 15 tisuća dolara. Ovaj hororac prati dvoje djece koja se probude usred noći i ne mogu pronaći svog oca, a pritom otkriju da vrata, prozori i stvari po kući polako počinju nestajati. 

Iako je film naišao na podijeljena mišljenja kritičara i publike, filmske kritičare časopisa Variety je oduševio jer je Ball uspješno "rekreirao specifičan strah od odrastanja, bolje nego što bi ijedan drugi redatelj to mogao zamisliti."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.