PROMJENA hrane koju jedete može znatno smanjiti razinu kolesterola u vašem organizmu, tvrde liječnici. Kako donosi Harvard Health, konzumiranje hrane koja snižava LDL ili takozvani ''loši'' kolesterol, najbolji je način za očuvanje dobrog zdravlja te sprječavanje rizika od mnogih bolesti i drugih zdravstvenih stanja uzrokovanih ovom, sve češćom pojavom kod ljudi.
Različite namirnice snižavaju kolesterol na različite načine. Neke isporučuju topiva vlakna koja ''vežu'' LDL kolesterol u probavnom sustavu i odvlače ga iz tijela prije nego što dođe u cirkulaciju. S druge strane, pojedine namirnice daju višestruko nezasićene masti koje izravno snižavaju ovaj loši kolesterol, dok ima i one hrane koja sadrži sastojke koji sprječavaju tijelo da apsorbira kolesterol, objašnjavaju dijetetičari.
Namirnice koje prema njihovom mišljenju najbolje snižavaju kolesterol jesu:
- zob
- ječam
- grahorice
- patlidžan
- orašasti plodovi
- jabuke
- grožđe
- citrusno voće
- soja
- masna riba
- maslinovo ulje.