Ako imate problema s visokim krvnim tlakom, ovu hranu ne biste trebali doručkovati

Foto: Unsplash

VISOKI krvni tlak, poznat i kao hipertenzija, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako se pravilno ne kontrolira. Postoje određene stvari koje možete raditi kako biste kontrolirali tlak, a osim konzumacije lijekova koje su vam prepisali liječnici i tjelovježbe, morate paziti i na to koju hranu jedete. 

Kako izvještava britanski Express, pretjerana konzumacija soli jedan je od glavnih poznatih uzročnika hipertenzije. Međutim, sol nije jedini prehrambeni faktor koji pridonosi visokom krvnom tlaku. Stručnjaci iz Health Matcha izdvojili su četiri popularne opcije za doručak koje bi pojedinci s visokim krvnim tlakom zapravo trebali izbjegavati.

Zaslađene pahuljice i žitarice

Žitarice koje se na prvi pogled čine zdravima možda nisu najbolji izbor za početak dana. Iz Health Matcha tvrde: "Većina pakiranja žitarica može biti obmanjujuća. Tvrde da su zdrave jer sadrže hranjive tvari i cjelovite žitarice, no to nije cijela istina."

Objašnjavaju da su mnoge takve žitarice "visoko procesirane i sadrže dodani šećer". Istraživanja su pokazala da šalica takvih žitarica ima jednaku koncentraciju šećera kao tri keksa s komadićima čokolade".

Visoke razine šećera ometaju proizvodnju dušikovog oksida koji pomaže širenju arterija, što može pridonijeti povećanom krvnom tlaku. "Šećer pridonosi debljanju, što povećava rizik od visokog krvnog tlaka", navode iz Health Matcha, prenosi Express.

Muffini

Iako su vrlo ukusni, muffini sadrže nezdrave sastojke poput rafiniranog brašna, šećera i ulja. "Industrijski proizvedeni muffini sadrže visoku koncentraciju štetnih sastojaka, što ih čini značajnim čimbenikom rizika za pretilost", ističu iz Health Matcha. 

Problem je u tome što sastojci od kojih se ove popularne slastice rade često uopće nisu hranjivi. "Rafinirani sastojci u muffinima nemaju nikakvu hranjivu vrijednost. Zbog visokog udjela šećera, tijelo ih brzo probavlja, što izaziva naglo povećanje razine inzulina", dodaju.

Slanina

Jedan od popularnijih sastojaka mnogih opcija za doručak je slanina koja može značajno povećati krvni tlak. Iz Health Matcha upozoravaju: "Prerađeno meso, poput slanine i šunke, štetno je za zdravlje ako imate visok krvni tlak. Slanina sadrži visoku koncentraciju natrija koji povisuje krvni tlak ako se redovito konzumira."

Četiri kriške slanine sadrže oko 660 miligrama natrija, što je gotovo polovica preporučenog dnevnog unosa od 1.500 miligrama, piše Express.

Vafli

Poput muffina, vafli mogu biti privlačan doručak, ali tijelu mogu učiniti više štete nego koristi. Iz Health Matcha dodaju: "Vafli sadrže jednostavne ugljikohidrate što ih čini lakima za probavu. Rafinirani sastojci u brašnu pridonose pretilosti i visokoj razini inzulina."

Pretilost uzrokuje aterosklerozu koja sužava stijenke arterija i vodi do hipertenzije. "Kada se masno tkivo taloži na stijenkama arterija, srce mora jače raditi kako bi pumpalo krv u različite dijelove tijela", zaključuju stručnjaci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.