Ako obožavate grčki jogurt, moglo bi vas zanimati kako on utječe na vaš organizam

Foto: 123RF

JE LI grčki jogurt doista vrhunac zdrave prehrane, kako mnogi tvrde? Grčki jogurt često se koristi za pripremu svih vrsta obroka, a mnogi vjeruju kako zahvaljujući njemu njihova prehrana postaje zdravija. No jeste li se ikada zapitali što se događa s vašim tijelom kad redovito jedete grčki jogurt?

1. Može vam pomoći da se osjećate sito i gubite kilograme

"Grčki jogurt izvrstan je prijenosni protein, a može vam pomoći i u utaživanju gladi", kaže Katherine Brooking.

"Štoviše, grčki jogurt također može pomoći u borbi protiv masnoća na trbuhu, prema nedavnom istraživanju predstavljenom na godišnjoj konferenciji Društva za endokrinologiju. Istraživači su otkrili da kada se protein razgradi, jedna od rezultirajućih aminokiselina, fenilalanin, pokreće hormone koji pomažu smanjiti apetit, što može dovesti do gubitka kilograma", objasnila je Brooking.

2. Pun je vitamina i minerala

"Svi su jogurti izvrsni izvori kalcija, kalija, proteina, cinka i vitamina B6 i B12", kaže Brooking: "Ono po čemu se razlikuje grčki jogurt je gušća, kremastija tekstura, jer se tekuća sirutka procijedi. Grčki jogurt također sadrži probiotičke kulture i ima manje laktoze."

3. Izvrstan je izvor proteina

Brooking ističe da grčki jogurt ima gotovo dvostruku količinu proteina. Porcija od 3/4 šalice grčkog jogurta s niskim udjelom masti sadrži oko 17 grama proteina, u usporedbi s normalnim jogurtom s niskim udjelom masti koji sadrži samo oko 8 grama u 3/4 šalice. Štoviše, porcija grčkog jogurta pruža više proteina čak i od dva velika jaja.

4. Bakterije koje pomažu radu vaših crijeva

"Redovito konzumiranje grčkog jogurta može vašim crijevima pružiti zdravu dozu probiotičkih bakterija jer grčki jogurt može sadržavati žive aktivne kulture", kaže Leah Silberman iz Tovita Nutrition.

5. Ako niste oprezni, mogli biste pojesti previše kalorija

"Zaista ne postoje rizici kada jedete grčki jogurt svaki dan, ograničavajući ga na dvije porcije dnevno. Međutim, možda nećete imati koristi ako odaberete pogrešan grčki jogurt", kaže Elena Paravantes.

"Grčki jogurt trebao bi sadržavati samo mlijeko ili vrhnje i žive kulture. Ne biste trebali jesti grčke jogurte koji sadrže želatinu, stabilizatore, proteine, zaslađivače, arome ili druge aditive", objašnjava.

Paravantes također ukazuje na važnost obraćanja pažnje na kalorije.

"Još jedan čimbenik koji može smanjiti blagodati grčkog jogurta je ono što mu dodate. Vrlo često u grčki jogurt dodajemo voće, orašaste plodove, sjemenke, žitarice, med, pa, iako su to zdravi dodaci, oni mogu dodati kalorije. Tradicionalno, grčki jogurt se u Grčkoj konzumira ili sam ili mu se doda nekoliko oraha i malo meda. Jogurt je sam po sebi cjelovit obrok koji kombinira proteine, ugljikohidrate i malo masti, tako da nutritivno ne treba ništa drugo", dodaje.

Svakako pripazite i na grčke jogurte koji su puni dodanih šećera, a koji se mogu podmuklo oglašavati kao zdravi, piše Eat This, Not That.

6. Živjet ćete duže

"Dobre se stvari događaju kada svakodnevno konzumirate grčki jogurt", kaže Parvanates te dodaje: "Ustvari, studije su pokazale da se čini da je grčki jogurt jedna od namirnica koje doprinose dugovječnosti povezanoj s mediteranskom prehranom. Jogurt se svakodnevno konzumira umjesto mlijeka, dva puta dnevno. Zdravstvene prednosti grčkog jogurta uglavnom su povezane s probioticima koje sadrži i koji igraju važnu ulogu u imunološkom sustavu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.