Ako pijete ove lijekove, oprezno tijekom vrućina. Povećavaju rizik od dehidracije

Foto: Shutterstock

Temperature u cijeloj zemlji rastu, a vrhunac toplinskog vala očekuje se u petak. Iako nekima takvo vrijeme godi, važno je biti na oprezu ako uzimate određene lijekove.

Lijekovi za stanja kao što su visoki krvni tlak, bolesti bubrega i poremećaji mentalnog zdravlja mogu imati specifične nuspojave. Oni mogu otežati zadržavanje hidratacije ili učinkovito hlađenje po vrućem vremenu. Zbog toga bi visoke temperature za neke mogle biti potencijalno opasne, pa čak i kobne.

Diuretici

Diuretici se najčešće propisuju za liječenje zatajenja srca, visokog krvnog tlaka ili bolesti bubrega. S obzirom na to da oni povećavaju učestalost mokrenja, tijekom vrućeg vremena mogu nas izložiti riziku od dehidracije ili neravnoteže elektrolita što otežava tijelu regulaciju temperature, izvještava Gloucestershire Live.

Onima koji koriste diuretike, savjetuje se da unose dovoljno vode i da obrate pozornost na znakove dehidracije poput glavobolje, vrtoglavice, tamne boje urina i osjećaja žeđi.

Lijekovi za krvni tlak

Inhibitori angiotenzin konvertirajućeg enzima, koji se obično propisuju pacijentima s visokim krvnim tlakom, mogu biti opasni po vrućini jer ljudi koji ih uzimaju mogu biti skloniji nesvjestici ili padu. Ti lijekovi također prikrivaju osjećaj žeđi, zbog čega je teže prepoznati dolazi li do dehidracije.

Beta-blokatori

Beta-blokatori su još jedna vrsta lijekova koji mogu sniziti krvni tlak, no mogu ih koristiti i pacijenti s anksioznošću. Predstavljaju rizik tijekom vrućina jer povećavaju izglede da se onesvijestite i izgubite oslonac, te smanjuju sposobnost znojenja tijela, što može dovesti do pregrijavanja zbog nedovoljnog hlađenja.

Antidepresivi

Određeni antidepresivi mogu pojačati znojenje i suzbiti žeđ, čineći korisnike sklonijima komplikacijama povezanima s dehidracijom.

Oni koji uzimaju lijekove za štitnjaču zbog usporenog rada štitnjače, također bi mogli biti pod rizikom od dehidracije jer ti lijekovi mogu povisiti tjelesnu temperaturu i otežati učinkovitu regulaciju tjelesne temperature.

Lijekovi za ADHD

Stimulansi, kao što su amfetamini i lijekovi koji se koriste za liječenje poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), također mogu povećati rizik od bolesti povezanih s vrućinom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.