Bubble tea je ukusan, ali ne i toliko zdrav

Foto: Shutterstock

Sve popularniji boba čaj, poznat i kao bubble tea, napitak je koji se sastoji od čaja, mlijeka, zaslađivača i tapioka kuglica. Ovo popularno piće sve češće pijemo, no koliko je to zdravo?

Bubble tea obično sadrži visoke količine šećera i kalorija, što može doprinijeti razvoju dijabetesa i pretilosti ako ga konzumirate previše. Tapioka kuglice sadrže guar gumu, aditiv koji može izazvati zatvor.

Što su kuglice u čaju?

Kuglice koje sadrži bubble tea, ili tapioka kuglice, obično su napravljene od tapioke. Ovaj se škrob ekstrahira iz korijena biljaka manioke. U tapioku se često dodaju voda i šećer kako bi kuglice bile gumaste. Jedna šalica boba čaja obično sadrži desetke takvih kuglica, piše Health.

Bubble tea pravi se od kuhanog čaja ili koncentrata čaja, mlijeka, zaslađivača i tapioka kuglica. Česti tipovi čaja su crni, jasmin i zeleni čaj. Razni tipovi čaja izvor su polifenola. Ti biljni spojevi djeluju kao antioksidansi koji štite vaše stanice od oštećenja. Istraživanja su pokazala da polifenoli mogu smanjiti rizik od raka, dijabetesa i bolesti srca. Crni čaj također sadrži kofein.

Je li bubble tea zdrav?

Bubble tea je siguran za konzumaciju, ali treba ga piti umjereno jer može sadržavati visoke količine šećera i kalorija. Samo jedna čaša od 450 mililitara ima više dodanog šećera nego što je preporučena dnevna količina, što može povećati rizik od dijabetesa i pretilosti. Guar guma, aditiv u tapioka kuglicama, može uzrokovati zatvor. Iako obično liječi zatvor kad dođe u kontakt s vodom, previše guar gume uz nedostatak vode može imati suprotan učinak.

Zdravije alternative

I dalje možete uživati u čaju bez previše dodanog šećera. Probajte čaj s nekoliko kapi meda ili matchu, prahom od zelenog čaja koji je bogat antioksidansima i kofeinom. Dodajte mlijeko za sličnu kremastu teksturu kakvu ima bubble tea.

Savjeti za bubble tea

Uživajte u čaju povremeno, a evo kako možete donijeti zdravije odluke.

  • Manje dodataka: Tražite manje tapioka kuglica i izbjegavajte dodatke poput želea.
  • Alternativa s niskim udjelom šećera: Odaberite prirodne zaslađivače poput stevije.
  • Mlijeko bez laktoze: Bademovo, zobeno i sojino mlijeko obično imaju manje kalorija od punomasnog mlijeka.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.