Četiri navike koje doprinose gubitku visceralne masnoće, prema dijetetičarki

Foto: Pexels

Visceralna masnoća je masno tkivo koje se nalazi oko unutarnjih organa u trbušnoj šupljini. Nalazi se u blizini želuca, jetre, gušterače i crijeva.

"Visceralna masnoća je masnoća koja se nalazi u središnjem dijelu vašeg tijela, u području iza trbušnih mišića", kaže dijetetičarka Mandy Enright za EatingWell.

Mnogi žele smanjiti ovu vrstu masnoće, ali brze dijete rijetko donose trajne rezultate. Smanjenje visceralne masnoće zahtijeva postupne promjene u prehrani i načinu života.

"Visceralna masnoća normalna je za svakoga i može biti korisna u malim količinama jer može štititi organe", kaže Enright. Međutim, napominje da bi visceralna masnoća u idealnom slučaju trebala činiti najviše 10 posto ukupne tjelesne masnoće. Više visceralne masnoće povezano je s rizikom od kroničnih bolesti poput bolesti srca, raka, kognitivnog pada, dijabetesa tipa 2 i bolesti masne jetre.

"Visceralnu masnoću zapravo je lakše izgubiti nego potkožnu masnoću jer se brže metabolizira, što znači da je vjerojatnije da ćete sagorjeti visceralnu masnoću za energiju", kaže Enright. Budući da niti jedna navika ne može riješiti visceralnu masnoću, promjene načina života koje podržavaju sveukupnu zdravu težinu najbolji su način za smanjenje ove vrste masnoće. Enright je izdvojila četiri takve promjene.

1. Jedite više protuupalne hrane

"Usredotočenost na unos više protuupalne hrane, kao što je voće bogato vlaknima, povrće, cjelovite žitarice, grah i mahunarke, zajedno s izvorima zdravih masti i nemasnih proteina, kao što su plodovi mora, nemasni mliječni proizvodi, jaja, orašasti plodovi i sjemenke, može biti važan prvi korak u smanjenju visceralne masnoće", ističe dijetetičarka.

2. Konzumirajte puno proteina

Protein je poznat po svojoj ulozi u izgradnji mišića i povećanju osjećaja sitosti što može pomoći u mršavljenju. Istraživanja pokazuju da prehrana bogata proteinima pridonosi većoj količini mišićne mase i pomaže smanjenju tjelesne masnoće.

Obje ove stvari mogu pomoći u povećanju termogeneze, odnosno brzine kojom tijelo sagorijeva kalorije. Osim toga, proteini pomažu regulirati hormone koji kontroliraju glad i apetit.

3. Usredotočite se na vlakna

Vlakna ostaju u želucu dulje od ostalih nutrijenata, pridonoseći osjećaju sitosti nakon obroka. Brojna istraživanja pokazala su vezu između konzumacije vlakana i smanjenja masnoće. Vlakna su bogata biljnom hranom poput voća, povrća, graha, mahunarki, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki.

4. Vježbajte redovito

Nije iznenađujuće da tjelovježba sagorijeva kalorije i može pomoći u smanjenju masnoće. "Morate raditi kombinaciju kardiovaskularnih aktivnosti i treninga snage kako biste smanjili tjelesnu masnoću, pa jednostavno izvođenje trbušnjaka svaki dan neće uzrokovati gubitak visceralne masnoće", kaže Enright. Ona predlaže barem 30 minuta kretanja dnevno.

Konkretno, vježbe koje podržavaju zdravlje srca, poput HIIT-a, hodanja ili trčanja na traci za trčanje, idealne su za ciljanje visceralne masnoće. Dakle, s vremenom male promjene u prehrani i načinu života mogu dovesti do velikih rezultata. No, to je maraton, a ne sprint, stoga je ključno usredotočiti se na održive navike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.