Cimet i vanilija nisu samo za blagdane, imaju brojne zdravstvene prednosti

Foto: Pixabay

MIRISI cimeta i vanilije ugodni su blagdanski mirisi koji potiču sjećanja, ali te namirnice imaju i niz zdravstvenih prednosti, piše njemačka novinska agencija dpa.

Vanilija koja se koristi u pečenju i aromatiziranju ekstrahira se iz mahune te biljke. Čisti ekstrakt vanilije, ali ne i umjetni ekstrakt s okusom, bogat je fenolnim spojem koji se zove vanilin. Postoje ograničene studije koje su pokazale da vanilin ima antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva.

Miris vanilije je njegova stvarna moć. Opisan je kao topao i umirujući. Budi uspomene. Uobičajeni je sastojak parfema. Thomas Jefferson kušao je sladoled od vanilije u Parizu 1780-ih i zapisao je recept, a primjerak se nalazi u Kongresnoj knjižnici.

Cimet je drugi miris sezone i drugi najpopularniji začin u Sjedinjenim Državama. U starom Egiptu cimet se koristio za liječenje kašlja, artritisa i upale grla. Danas postoje istraživanja koja povezuju cimet sa smanjenom razinom šećera u krvi. Neka istraživanja pokazuju da bi cimet mogao smanjiti otpornost na inzulin.

Cimet je bogat antioksidansima, koji mogu zaštititi stanice od oštećenja. Antioksidansi također pomažu u smanjenju upalnih procesa u tijelu. Poput vanilije, količine koje se inače jedu imale bi ograničene zdravstvene prednosti, ali miris je topao i ugodan.

Ipak, nema razloga da ne povećate unos, piše dpa. Povećanje unosa cimeta poboljšat će okus i užitak u hrani. Jednostavan način dodavanja ovog začina je da ga pomiješate s kavom, promiješate čaj sa štapićem cimeta, dodate ga u muffine i palačinke te pospete po zobenim pahuljicama i smoothiejima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.