Dermatolozi: Žene starije od 40 godina trebaju ograničiti dvije namirnice

Foto: Pexels

Prerađena hrana može biti praktična i ukusna, ali ima značajne negativne učinke na zdravlje kože, osobito kod žena starijih od 40 godina, tvrde stručnjaci. Hrana bogata dodanim šećerima, nezdravim mastima i konzervansima potiče upale, oštećuje kolagen i smanjuje elastičnost kože što može ubrzati pojavu bora i starenje kože. Liječnici su starije žene posebno upozorili na dvije vrste hrane koje bi trebale izbjegavati.

1. Maslac i margarin

Prema dermatologinji dr. Elaine F. Kung, prehrana može značajno utjecati na proizvodnju ulja u koži. "Mlijeko i mliječni proizvodi povećavaju IGF-1, što uzrokuje masniju kožu", objašnjava za SheFinds. Iako su vitamin D i kalcij ključni za zdravlje, dermatologinja dr. Adrienne O’Connell upozorava da prekomjerni unos mliječnih proizvoda može dovesti do masne kože koja nije hidratizirana, već samo prekrivena viškom ulja, koje začepljuje pore i uzrokuje akne.

Stručnjakinja za njegu kože, Robyn Newmark, ističe da treba izbjegavati margarin jer sadrži djelomično hidrogenizirane masti, koje su među najčešćim trans mastima. "Trans masne kiseline čine kožu osjetljivijom na UV zračenje, što oštećuje elastin i kolagen", rekla je. Osim toga, margarin može izazvati kronične upale koje ubrzavaju nastanak bora.

2. Bijeli kruh

Rafinirani ugljikohidrati, poput onih u bijelom kruhu, lako se probavljaju, ali mogu izazvati ozbiljne posljedice za kožu. Liječnik i kozmetički kirurg, dr. Nadir Qazi, tvrdi da konzumacija rafiniranih ugljikohidrata potiče proizvodnju sebuma, prirodne masnoće kože.

"Prekomjeran sebum može učiniti kožu masnom, povećati vidljivost pora i zarobiti mrtve stanice kože što uzrokuje akne i mitesere", kaže.

Također, probavljanje rafiniranih ugljikohidrata uzrokuje nagle skokove inzulina. "Ti skokovi potiču lučenje androgena i stvaranje više masnoće na koži, što može dovesti do bora", dodaje dr. Qazi. Izbjegavanje bijelog kruha i sličnih proizvoda ključno je za održavanje elastične i zdrave kože.

Povremena konzumacija maslaca, margarina ili bijelog kruha nije problem, ali njihova česta konzumacija može negativno utjecati na kožu. Ograničavanjem ovih namirnica na jednom tjedno ili rjeđe, možemo poboljšati zdravlje i izgled kože.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.