SVE se više istraživanja provodi kako bi se razumjelo kako prehrana može usporiti ili spriječiti kognitivni pad. Ono što je dosad poznato jest da je veći unos višestruko nezasićenih masnih kiselina povezan s manjim rizikom od blagog kognitivnog oštećenja mozga, donosi American Journal of Clinical Nutrition.
Upravo redovito konzumiranje većih količina omega-3 masnih kiselina može pomoći očuvanju zdravlja vašeg mozga, a ove nutritivne vrijednosti najviše ima u masnoj ribi poput lososa. Naime, riba je inače vrlo zdrava, puna proteina te jako važnih omega-3 masnih kiselina, odnosno esencijalnih masnoća koje naš organizam ne može proizvesti sam.
Kako piše Eat This, konzumacija divljeg lososa može pomoći u proizvodnji snažnog proteina koji se naziva moždani neurotrofni faktor (BDNF), a on podržava rast i preživljavanje moždanih stanica i jedan je od proteina odgovornih za stvaranje novih moždanih stanica.
Za ljubitelje lososa, ovo je sjajna vijest! Ne samo da možete uživati u ukusnom obliku zdravih proteina, već ćete se pritom brinuti i za svoj mozak. Dijetetičari savjetuju da ovu zdravu vrstu ribe svakako konzumirate barem dva puta tjedno, a idealno bi bilo tri. Losos možete pripremati na mnogo različitih načina, u pećnici s prilogom od povrća, pečenjem na žaru ili izradom domaće paštete od lososa. Za što se god odlučili - nećete pogriješiti.