S OBZIROM na to da su bučine sjemenke bogate brojnim nutritivnim vrijednostima poput zdravih masti, magnezija i cinka, dijetetičari preporučuju da ih jedemo što češće možemo. Kako donosi Healthline, redovita konzumacija ovih sjemenki ima brojnih dobrobiti za naše zdravlje.
Djeluju protuupalno
Bučine sjemenke su bogate antioksidansima koji mogu smanjiti upalu i zaštititi stanice našeg tijela od štetnih slobodnih radikala. Iz tog razloga, konzumacija hrane bogate antioksidansima, uključujući i bučine sjemenke, može pomoći u zaštiti od mnogih bolesti. Isto tako, studije pokazuju da djeluju protuupalno.
Smanjuju rizik od raka
Mnoga istraživanja sugeriraju da bučine sjemenke mogu sadržavati biljne spojeve koji pomažu u zaštiti od razvoja različitih vrsta raka. Zapravo, jedna studija iz 2012. godine pokazuje kako je redovita konzumacija ovih sjemenki povezana sa smanjenim rizikom od raka dojke kod žena u postmenopauzi. Druga studija otkrila je da bučine sjemenke imaju potencijal za usporavanje širenja raka prostate.
Snižavaju tlak i razinu šećera u krvi
S obzirom na to da su bučine sjemenke bogate magnezijem, redovita konzumacija ove namirnice mogla bi nam pomoći pri snižavanju krvnog tlaka, ali i šećera u krvi. Naime, dijetetičari objašnjavaju kako su zdrave razine magnezija važne za naš krvni tlak i razinu šećera u krvi.
Poboljšavaju zdravlje srca
Nekoliko istraživanja pokazalo je kako redovita konzumacija bučinih sjemenki može smanjiti razinu kolesterola koji je jedan od najvećih čimbenika za razvoj srčanih bolesti. Samim time, ljudi koji jedu bučine sjemenke imat će manji rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava.