Dijetetičari: Želite se riješiti sala na trbuhu? Jedite ovu hranu

Foto: Unsplash

Jedno od najčešćih mjesta na koje se ljudi žale zbog viška masnog tkiva je oko trbuha. Salo koje se nakuplja na tom području naziva se visceralna masnoća. "Visceralna masnoća je vrsta masnoće koja okružuje vitalne organe na području trbuha. Zdrava količina visceralne masti potrebna je za zaštitu vitalnih organa i pružanje izolacije", objašnjava dijetetičarka Amber Pankonin za Parade.

Međutim, previše visceralne masnoće, osobito na području trbuha, može povećati rizik od zdravstvenih problema i bolesti.

"Najopasnija je u području trbuha, s većim količinama veći je rizik od dijabetesa, moždanog udara, Alzheimerove bolesti, visokog kolesterola i bolesti srca", kaže dijetetičar Jonathan Valdez.

Određene namirnice mogu pomoći u smanjenju visceralne masnoće

Osim prehrane, Valdez napominje da vježbanje, upravljanje stresom, genetika i pravilan san igraju važnu ulogu u upravljanju visceralnom masnoćom u području trbuha. Iako niti jedna hrana sama neće učiniti da visceralna masnoća nestane, postoje određene namirnice koje nam mogu pomoći u smanjenju visceralne masnoće, tvrde dijetetičari.

"Želite li smanjiti visceralnu masnoću putem mršavljenja, birajte hranu koja sadrži vlakna, zdrave masti i proteine. Te hranjive tvari mogu pomoći u povećanju osjećaja sitosti, što je jako važno kada je u pitanju kontrola apetita i gubitak težine", ističe Pankonin.

Dakle, Valdez i Pankonin tvrde da određena hrana može pomoći u smanjivanju visceralne masnoće u području trbuha. Evo što su izdvojili.

  • Jaja
  • Voće
  • Povrće
  • Riba
  • Fermentirana hrana (poput kiselog kupusa ili kefira)
  • Grčki jogurt.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.