Dijetetičarka: Ako želite bolje zdravlje crijeva, počnite jesti tri namirnice

Foto: Pexels

Zdravlje crijeva igra ključnu ulogu u svemu, od probave, imunološke funkcije, metabolizma, pa čak do mentalnog zdravlja. Kada crijeva nisu u ravnoteži, možemo biti osjetljivi na širok raspon problema kao što su loša probava, nadutost, kronični umor, infekcije i drugo. Dakle, održavanje zdravih crijeva ključno je za naše zdravlje i opću dobrobit.

Postoji nekoliko stvari koje možemo učiniti svaki dan kako bismo ostvarili taj cilj. Iako kvalitetan san i kontrola stresa mogu značajno doprinijeti, uključivanje hrane pogodne za crijeva jedan je od najbržih i najlakših načina da držimo zdravlje crijeva pod kontrolom.

Stoga stručnjaci preporučuju da ograničimo unos štetne prerađene hrane i zamijenimo je hranom koja može uravnotežiti crijevni mikrobiom, potaknuti metabolizam i smanjiti nadutost. Dijetetičarka Michelle Saari otkrila je tri odlične opcije.

1. Jogurt

Jogurt nije samo ukusna i svestrana hrana za doručak, već nudi i mnoštvo zdravstvenih prednosti, osobito za zdravlje crijeva. "Jogurt je ključan za uravnotežen crijevni mikrobiom, te za probavno i imunološko zdravlje", kaže Saari za SheFinds.

Dodaje da kombinacija proteina i probiotika u jogurtu podržava zdravlje probavnog sustava te doprinosi osjećaju sitosti, što ga čini vrijednim dodatkom prehrani usmjerenoj na mršavljenje. "Prosječna porcija, koja sadrži oko 12 grama proteina, doprinosi osjećaju sitosti i smanjuje ukupni unos kalorija, što je korisno za mršavljenje", napominje ona.

Nadalje, Saari ističe da sadržaj kalcija i proteina u jogurtu može potaknuti termogenezu i metabolizam masti. To znači da bi uključivanje jogurta u prehranu potencijalno moglo dovesti do toga da tijelo sagorijeva više kalorija što pomaže gubitku težine.

2. Losos

Losos je ukusna riba, bogata omega-3 masnim kiselinama, posebice EPA i DHA, za koje Saari objašnjava da mogu smanjiti upalu crijeva, promičući cjelokupno zdravlje crijeva. Protuupalna svojstva omega-3 pridonose uravnoteženom crijevnom mikrobiomu.

Kao visokoproteinska hrana, s otprilike 22 grama po porciji od 85 grama, losos igra ulogu u povećanju brzine metabolizma i smanjenju apetita. "Omega-3 masne kiseline u lososu utječu na gene povezane s metaboličkim procesima, potencijalno povećavajući sposobnost tijela za sagorijevanje masti", navodi Saari. Losos je odličan i za naše srce te kosu, kožu i nokte.

3. Zeleno lisnato povrće

Lisnato povrće jedno je od najhvaljenijih povrća u svijetu zdravlja. Opcije poput špinata i kelja nutritivne su snage, posebno dobre za crijeva i mršavljenje. "S visokim udjelom netopivih vlakana, lisnato povrće poput špinata i kelja potiče redovito pražnjenje crijeva i zdrava crijeva", ističe dijetetičarka.

Osim toga, zeleno lisnato povrće prepuno je esencijalnih vitamina A, C i K. Visok sadržaj željeza još je jedan veliki plus. Dakle, uključivanje špinata, kelja i ostalog lisnatog povrća u prehranu može podržati zdravlje crijeva i ukupnu učinkovitost metabolizma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.