Dijetetičarka kaže da je ova hranjiva tvar podcijenjena, a jača mozak

Foto: Unsplash

DIJETETIČARKU Lauren Armstrong klijenti često pitaju na koje hranjive sastojke trebaju obratiti pozornost ako žele biti zdravi. Ona smatra da je kolin iznimno važan, a istovremeno je podcijenjen.

"Jetra proizvodi male količine kolina, a ostatak obično dobivate iz hrane", rekla je za CNBC.

Kolin nam je potreban jer pomaže u održavanju i reguliranju glavnih tjelesnih funkcija, raspoloženja, kontrole mišića i funkcija živčanog sustava te jača zdravlje mozga.

Koliko nam je kolina potrebno?

Osobne potrebe za kolinom varirat će ovisno o čimbenicima poput prehrane, spola i trudnoće. Ako ste trudni ili planirate zatrudnjeti, primjerice, kolin je koristan za razvoj bebinog mozga, rast tkiva i druge fiziološke procese. No, prema Armstrong, odrasli muškarci i starije osobe trebale bi ciljati na 550 miligrama dnevno, dok je odraslim i starijim ženama dovoljno 425 miligrama dnevno. Također, trudnice bi trebale ciljati na 450 miligrama dnevno, a dojilje na 550 miligrama dnevno.

Multivitamini obično ne sadrže kolin, ali dobra vijest je da se može unijeti hranom. Namirnice bogate kolinom su meso i riba, jaja, crveni krumpir, povrće iz porodice krstašica i soja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.