Ako želimo poboljšati svoje opće zdravlje, najbolje je krenuti od crijeva. Prema dijetetičarki Jessici Dominguez, zdravlje probavnog sustava ključno je za bolji imunitet, energiju i ravnotežu u organizmu. "Zvuči komplicirano, ali nije toliko zastrašujuće kako se možda čini", kaže Dominguez za Parade i ističe da svakodnevno prakticira tri jednostavne navike koje održavaju njezina crijeva u vrhunskoj formi.
Prva naviba je svakodnevna konzumacija hrane bogate vlaknima. Dominguez objašnjava da vlakna hrane dobre bakterije u crijevima koje zatim proizvode korisne spojeve poput butirata, važnog za imunitet i metabolizam. "Kad ne unosim dovoljno vlakana, odmah to primijetim po probavi", kaže. Najčešće bira zobene pahuljice, bobičasto voće, orašaste plodove, sjemenke, avokado, mahunarke i zeleno lisnato povrće. Ako to nije dovoljno, posegne i za dodacima prehrani, ali uvijek uz savjet liječnika.
Druga navika uključuje unos probiotika, bilo kroz fermentiranu hranu ili dodatke prehrani. "Probiotici vraćaju ravnotežu u mikrobiom crijeva povećavajući broj dobrih bakterija i smanjujući prostor za štetne", objašnjava. Dominguez preporučuje jogurt s oznakom živih kultura, kao i hranu poput kimchija, sirovog kiselog kupusa i kombuche.
Treća, vrlo jednostavna navika jest – hidracija. Hidracija je važna za održavanje zaštitne sluznice crijeva i pravilnu probavu. "Iako voda ne hrani bakterije kao vlakna, ona stvara uvjete u kojima one mogu učinkovito funkcionirati", kaže Dominguez.
Kako ne bi zaboravila piti vodu, koristi bocu koja joj je stalno na vidljivom mjestu, a preporučuje i postavljanje podsjetnika ili korištenje aplikacija. Ako vam je obična voda dosadna, savjetuje dodavanje malo voća, začinskog bilja ili limuna.