Održavanje zdravih crijeva ključno je za cjelokupno zdravlje, a prehrana igra značajnu ulogu u tom procesu. Ono što jedemo može ili podržati naš probavni sustav ili dovesti do niza problema, uključujući nadutost, probavne nelagode i debljanje. Dobro uravnotežena prehrana, bogata cjelovitim namirnicama poput voća, povrća i nemasnih bjelančevina, potiče zdrav crijevni mikrobiom, koji je neophodan za pravilnu probavu i apsorpciju hranjivih tvari.
Nasuprot tome, konzumiranje previše prerađene hrane može poremetiti ovu ravnotežu, što dovodi do upala i drugih gastrointestinalnih problema. Nezdrava crijeva mogu dovesti do sporog metabolizma, otpornosti na inzulin i povećanog skladištenja masti, što otežava mršavljenje. Kako bismo postigli i održali zdravu težinu, važno je voditi računa o namirnicama koje kupujemo i izbjegavati one za koje se zna da štete zdravlju crijeva.
Stoga je dijetetičarka Abby Grimm istaknula tri prerađene namirnice koje bismo trebali izbjegavati ako želimo podržati zdravlje crijeva.
Žitarice s umjetnim zaslađivačima mogu se činiti kao zdraviji izbor u usporedbi s drugim slatkim varijantama, ali mogu biti štetne za zdravlje crijeva. Unatoč privlačnosti niskokaloričnosti, žitarice s umjetnim zaslađivačima često sadrže aditive i zamjene za šećer koji mogu poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija i dovesti do probavnih smetnji.
"Ne samo da su žitarice često siromašne vlaknima, već imaju visok udio šećera i malo hranjivih tvari. Često sadrže šećer i umjetna sladila koja mogu poremetiti rad crijeva, uzrokujući simptome poput nadutosti, plinova i grčeva u želucu", kaže Grimm za SheFinds.
Prepuno nezdravih aditiva, konzervansa i visokih razina natrija, prerađeno meso poput slanine i kobasica može utjecati na zdravlje crijeva te dovesti do nadutosti i upale. Osim toga, njihov visok sadržaj zasićenih masti povezan je s debljanjem.
"Konzumacija previše prerađenog crvenog mesa može uzrokovati nepovoljne promjene u mikrobiomu, što znači više loših bakterija, a manje zdravih. Visoko prerađeno meso dolazi od životinja koje su hranjene hranom loše kvalitete, a često su im ubrizgavani hormoni i druge kemikalije koje mogu utjecati na zdravlje crijeva i težinu", napominje dijetetičarka.
Peciva, sa svojim primamljivim mirisima i okusima, često su prepuna rafiniranih ugljikohidrata, šećera i nezdravih masti. Redovita konzumacija loša je za zdravlje crijeva te može dovesti do nadutosti, upale i debljanja.
"Peciva ne podržavaju zdrave razine crijevnih bakterija i zapravo mogu hraniti prekomjerni rast loših bakterija. Ove popularne opcije za doručak negativno utječu na zdravlje crijeva i kontrolu tjelesne težine jer visok šećer može dovesti do viših razina inzulina u tijelu. Visoke razine inzulina mogu dovesti do nakupljanja masti u tkivima, čineći mršavljenje izuzetno teškim", zaključila je Grimm.