Dijetetičarka: Tri simptoma ukazuju na to da vam nedostaje vlakana

Foto: Shutterstock

Mnogi su ljudi svjesni zdravstvenih dobrobiti vlakana, ali ipak ne jedu dovoljno. Vlakna nude mnoge prednosti, kao što su dulji osjećaj sitosti, usporavanje probave, promicanje redovitosti probave i još mnogo toga. Možda ćemo prepoznati da ne jedemo dovoljno vlakana kada imamo zatvor, osjećamo glad ubrzo nakon jela ili nam ponestaje energije.

Dakle, kad osjetimo neugodne simptome povezane s probavom, možda ćemo se zapitati trebamo li uzeti dodatak vlakana kako bismo poboljšali svoj unos vlakana. No, dijetetičarka Cheryl Mussatto za EatingWell izdvojila je još tri znaka koja ukazuju na to da bismo imali koristi od uzimanja dodataka.

1. Imate zatvor

Dok se učestalost pražnjenja crijeva razlikuje među pojedincima, tri ili manje pražnjenja crijeva svaki tjedan smatraju se zatvorom. Mussatto kaže da dijetalna vlakna, bilo iz hrane ili dodataka, dodaju težinu i volumen stolici, omekšavaju je, olakšavaju probavu i poboljšavaju redovitost.

2. Imate vodenastu stolicu

Vodenasta stolica može biti znak da nam nedostaju vlakna. No, važno je imati na umu da, ako imamo infekciju, kao što je trovanje hranom, ili nismo sigurni zašto nam je stolica vodenasta, najbolje je prvo razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što počnemo uzimati dodatak vlaknima, tvrdi dijetetičarka.

3. Vaše razine šećera u krvi variraju

Ako upravljanje razinama šećera u krvi postane izazov unatoč promjenama u našoj prehrani, naš liječnik može predložiti dodavanje dodatka vlaknima. Vlakna usporavaju probavu i apsorpciju glukoze u krvotok te mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi, napominje dijetetičarka.

Topiva vlakna mogu biti posebno dobra za bolju ravnotežu šećera u krvi. Neki primjeri topivih vlakana, koje možemo pronaći u dodacima prehrani, uključuju vlakna korijena cikorije, beta-glukane, pšenični dekstrin i inulin. Neka od ovih vlakana prirodno se nalaze u hrani kao što su zobene pahuljice, grah i orašasti plodovi. Još jedna prednost topivih vlakana je da također mogu pospješiti rast korisnih crijevnih bakterija za poboljšanje zdravlja crijeva.

Iako ovi znakovi mogu ukazivati na to da je vrijeme za uzimanje dodataka, trebamo pripaziti na nekoliko stvari prije nego što počnemo sa suplementacijom.

Početak uzimanja dodataka prehrani s vlaknima mogao bi izazvati nadutost i plinove, kaže Mussatto. "Kad krećete sa suplementacijom, počnite polako - male doze od otprilike tri do pet grama način su da izbjegnete previše plinova. I ne zaboravite ostati hidrirani; puno tekućine svaki dan pomoći će da se stvari odvijaju glatko", zaključila je dijetetičarka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.