Dijetetičarke: Četiri vrste voća koje biste trebali često jesti ako želite smršavjeti

Foto: Shutterstock

OTKRIVANJE koju hranu jesti, a koju izbjegavati kada je u pitanju mršavljenje, ponekad može biti vrlo izazovno zbog različitih dostupnih informacija. Mnogi savjetuju da se izbjegava sva hrana koja sadrži šećer, pa tako i voće u kojem se nalazi prirodan šećer. Međutim, ako želite zdravo mršavjeti, iz svoje prehrane ne trebate, niti je preporučljivo, izbacivati voće. 

Osim što sadrže gotovo zanemariv sadržaj šećera, voće je bogato korisnim nutrijentima koji su ključni za cjelokupno zdravlje, ali i uspješno mršavljenje. U različitim vrstama voća nalaze se vitamini, minerali, vlakna i antioksidansi koji voće čine jednim od ključnih saveznika u procesu mršavljenja.

Dijetetičarka Cassie Black tvrdi da je "voće odličan način za povećanje volumena hrane bez značajnog povećanja kalorija". Osim što je niskokalorično i sadrži brojne nutrijente, unosimo i vodu u organizam jedenjem voća, čime hidriramo tijelo.

Ako razmišljate o mršavljenju i niste sigurni koje biste voće trebali češće početi jesti, skupina dijetetičara izdvojila je četiri najbolje opcije koje možete uključiti u prehranu.

Banane

Banane se često pogrešno izdvajaju kao voće koje ne treba jesti ako želite smršaviti. Razlog tomu je što banana prosječne srednje veličine sadrži 14 grama prirodnog šećera. Međutim, to nije razlog zašto biste ih trebali izbjegavati.

Dijetetičarka Kayley George objašnjava da sadržaj šećera ovisi o zrelosti banane, pri čemu nedovoljno zrele, zelene banane sadrže najmanju količinu šećera. "Zelene banane su poznate i po visokom udjelu otpornog škroba, što je odlično za zdravlje crijeva i ukupni gubitak težine", ističe ona. Iako sadrže šećer, banane sadrže i vlakna, koja mogu znatno utjecati i pomoći s mršavljenjem.

Mango

Mango je sočno tropsko voće koje sadrži otprilike tri grama vlakana i samo 99 kalorija po šalici. "Budući da je kalorijski deficit važan za mršavljenje, može biti korisno visokokalorične namirnice zamijeniti niskokaloričnim, ali ukusnim namirnicama", ističe Black, koja je mango izdvojila kao odličnu alternativu za slatko. 

Jedeći mango, možete zadovoljiti svoju želju za slatkim, a opet brinuti o sveukupnom unosu kalorija i pritom paziti da u tijelo unosite vlakna, koja su iznimno važna za zdravlje probave. 

Ananas

Još jedno voće koje biste češće trebali jesti ako želite smršaviti, je ananas. Ovo voće "sadrži enzim koji se zove bromelain, a za koji se pokazalo da ima pozitivan učinak na inzulinsku rezistenciju i održavanje ravnoteže šećera u krvi", objašnjava Black. 

Postizanje uravnoteženog šećera u krvi pomaže tijelu iskoristiti i sagorjeti masnoću, potičući učinkovitije upravljanje težinom. Također, ananas je niskokalorično voće i dobar izvor vlakana. Kad biste ga narezali i prebacili u šalicu, konzumirali biste samo 83 kalorije i unijeli dva grama vlakana u tijelo, prenosi Eating Well.

Jabuke

Jedenje jedne jabuke dnevno ne samo da "tjera" liječnika, već može pomoći i u regulaciji težine. George ističe da su "jabuke poznate po tome što imaju malo kalorija i visok sadržaj vode i vlakana, što pomaže da dulje ostanete siti".

Osim sadržaja vlakana i relativno malog broja kalorija po jabuci, ovo je voće bogato antioksidansima koji pomažu u borbi protiv upala i bolesti. Kako prenosi Eating Well, antioksidansi u jabukama pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa koji oštećuje stanice te je povezan sa stanjima kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i pretilost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.