Doktor: Ako želite bolje zdravlje zglobova, izbjegavajte ovu hranu

Foto: Shutterstock

Kako starimo, zdravlje zglobova postaje ključni dio cjelokupnog blagostanja i pokretljivosti. Međutim, naši prehrambeni izbori mogu značajno utjecati na naše zglobove. Određena hrana i napici mogu negativno utjecati na zglobove, dovodeći do upale, ukočenosti i nelagode. Izbjegavanjem tih štetnih opcija, možemo se usredotočiti na uravnoteženu, protuupalnu prehranu koja bolje podržava zdravlje zglobova i izbjegava probleme vezane uz zglobove.

Nekoliko zdravstvenih stručnjaka otkrilo je koju hranu bismo trebali izbjegavati ako želimo održati zdravlje zglobova.

1.Bijeli kruh

Rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog kruha, brzo se razgrađuju u šećere, što može pridonijeti proizvodnji upalnih kemikalija. Kronična upala može s vremenom oštetiti zglobove i pogoršati stanja poput osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

"Bijeli kruh može uzrokovati brze poraste razine šećera u krvi, što može dovesti do upalne reakcije u tijelu. Tijekom dužeg razdoblja, trajna upala može deteriorirati hrskavicu i uzrokovati bolove u zglobovima ili stanja poput osteoartritisa", ističe liječnik dr. Peter Brukner za SheFinds.

2. Slanina

Iako je ukusna i mnogima jedna od omiljenih namirnica, slanina sadrži značajne količine zasićenih masti koje mogu povećati upalu u tijelu.

Specijalist za liječenje boli, dr. Taher Saifullah, objašnjava: "Ovi mesni proizvodi sadrže kemikalije poznate kao proizvodi napredne glikacije (AGEs), koje povećavaju upalu i oksidativni stres u vašim zglobovima. Zamislite to kao laganu vatru unutar vašeg tijela. S vremenom, ti spojevi mogu trošiti hrskavicu, što dovodi do veće boli i smanjene pokretljivosti."

On opisuje konzumaciju takvih vrsta mesa kao "dodavanje ulja na vatru", dodajući: "S vremenom, slanina i drugo prerađeno meso mogu oštetiti strukture koje bi trebale zaštititi vaše zglobove."

3. Pržena hrana

Pržena hrana često se priprema u nezdravim uljima, koja su bogata trans mastima i zasićenim mastima, a obje vrste povećavaju upalu u tijelu.

"Brza, pržena i prerađena hrana također uzrokuje upalu i trebala bi se ograničiti. Prehrana bogata cjelovitim namirnicama, nemasnim proteinima, svježim voćem i povrćem najbolja je za zdravlje zglobova. Male promjene u prehrani mogu imati velike utjecaje na pokretljivost i zdravlje s vremenom", zaključila je terapeutkinja za liječenje limfedema, Amanda Schmitt.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.