Doktor otkriva četiri vrste čaja koje doprinose mršavljenju

Foto: Pexels

Biljni čajevi nude ugodan i prirodan način za potporu općem zdravlju, a neki mogu biti posebno korisni za mršavljenje tijekom menopauze, tvrde liječnici. Budući da hormonske promjene mogu utjecati na metabolizam i apetit, određeni biljni čajevi mogu pomoći u kontroli tih simptoma. Čajevi napravljeni od određenih sastojaka mogu također potaknuti metabolizam, kontrolirati želju i potaknuti osjećaj sitosti, kaže liječnik dr. Michael O. McKinney. Otkrio je četiri takve vrste čaja.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži katehine, osobito epigalokatehin galat (EGCG), koji mogu pomoći u ubrzavanju metabolizma i povećanju oksidacije masti. To može pridonijeti sagorijevanju više kalorija i podržati gubitak težine. "To je posebno korisno jer se metabolizam može usporiti tijekom menopauze, a zeleni čaj ima termogene učinke", navodi liječnik za SheFinds.

2. Čaj od đumbira

Đumbir ima termogena svojstva, što znači da može povećati tjelesnu temperaturu i potaknuti metabolizam, pomažući tijelu da sagorijeva više kalorija. Dr. McKinney objašnjava: "Poznat je po protuupalnim svojstvima koja mogu smanjiti zadržavanje vode i nadutost. Osim toga, đumbir pospješuje probavu i može povećati stopu metabolizma, čime se poboljšava kontrola tjelesne težine tijekom menopauze."

3. Čaj od hibiskusa

Čaj od hibiskusa prepun je antioksidansa koji mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upale, a oboje može pridonijeti debljanju i metaboličkim problemima tijekom menopauze.

"Ovaj čaj pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi, što se pokazalo vrlo korisnim u kontroli težine kod žena u menopauzi", ističe liječnik.

4. Oolong čaj

Oolong čaj može pomoći u stabiliziranju razine šećera u krvi, smanjujući rizik od naglih porasta i padova inzulina koji mogu dovesti do povećanog osjećaja gladi i žudnje, što su uobičajeni problemi tijekom menopauze.

"Oolong čaj, koji je djelomično fermentiran, kombinira prednosti zelenog i crnog čaja. Pomaže u oksidaciji masti i poboljšanju iskorištavanja energije, pa je izvrstan dodatak za mršavljenje tijekom menopauze", zaključio je dr. McKinney.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.