Dva međuobroka koja mogu ubrzati metabolizam, prema nutricionistici

Foto: Pexels

Međuobroci mogu igrati važnu ulogu u održavanju stabilne razine energije tijekom dana, osobito ako su mudro odabrani. Određeni međuobroci, bogati proteinima, vlaknima i zdravim masnoćama, mogu pomoći stabilizirati šećer u krvi, pa čak i pomoći u preokretu inzulinske rezistencije. Održavajući ravnotežu razine šećera u krvi, ovi međuobroci sprječavaju skokove i padove koji mogu dovesti do žudnje za hranom i prejedanja.

Uključivanje takvih obroka u svakodnevnu rutinu može podržati zdravlje metabolizma, olakšati kontrolu težine i smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Dijetetičarka i nutricionistica Sharmela Devi G otkrila je dva takva međuobroka.

1. Svježi sir s voćem

Svježi sir je značajan izvor proteina te doprinosi mršavljenju potičući osjećaj sitosti. Uključivanje voća dodaje važne vitamine, vlakna i antioksidanse, poboljšavajući nutritivni profil međuobroka.

Ovaj cjeloviti duo ne samo da zadovoljava želju za slatkim već također podržava kontrolu tjelesne težine svojom sposobnošću da osigura stalnu energiju, stabilizira razinu šećera u krvi i pridonese uravnoteženoj i zadovoljavajućoj prehrani.

"Svježi sir izvrstan je izvor proteina. U kombinaciji s voćem, daje uravnotežen desert te nudi proteine i vlakna. Pomiješajte nemasni svježi sir s voćem narezanim na kockice, poput ananasa, bobičastog voća ili breskvi. Dodajte malo cimeta ili meda za dodatni okus", kaže Devi za SheFinds.

2. Smoothie zdjelica

Ovaj hranjivi međuobrok obično sadrži razne sastojke bogate proteinima, poput grčkog jogurta, proteina u prahu i maslaca od orašastih plodova, u kombinaciji s raznim voćem i zdravim dodacima poput granole i sjemenki. Glavni sastojci dodaju međuobroku kremastu teksturu te doprinose osjećaju sitosti, čime se kontrolira apetit i smanjuje ukupni unos kalorija. Nutritivna gustoća ove "smoothie" zdjelice, zajedno s učincima proteina na učinkovitost metabolizma, čini je vrijednim dodatkom u planu mršavljenja.

Proteini se sporije probavljaju u usporedbi s ugljikohidratima, što znači da se razgrađuju i apsorbiraju sporije u tijelu. To može pomoći u sprječavanju naglih skokova razine šećera u krvi nakon obroka ili međuobroka.

"Smoothie zdjelice mogu biti zadovoljavajući završetak obroka ili zdrava užina. Proteini pomažu u održavanju sitosti, a voće pruža hranjive tvari i vlakna, što pridonosi zdravoj probavi i mršavljenju. Pomiješajte sastojke bogate proteinima, poput grčkog jogurta ili mjerice proteina u prahu, sa smrznutim voćem. Poslužite u zdjelici i dodajte narezano voće, orašaste plodove ili sjemenke", zaključila je Devi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.