Evo koje namirnice čiste krvne žile od lošeg kolesterola i pridonose zdravlju mozga

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Krvne žile su složen sustav koji osigurava vitalne funkcije cijelog organizma. Sve hranjive tvari i kisik dostavljaju se stanicama kroz krvne žile. Njihova oštećenja su opasna za zdravlje, a ponekad čak i za život. Koju hranu treba uključiti u prehranu kako bi se izbjegle opasne komplikacije?

Prema liječnicima, najbolje je češće jesti plodove mora i masnu ribu. Prehrana bi trebala uključivati losos, pastrvu, tunu, sabljarku i skušu. To je riba koja sadrži omega-3 masne kiseline i fosfor, koji će spriječiti nastanak plaka.

No, ti proizvodi ne samo da "čiste" stijenke krvnih žila od viška "lošeg" kolesterola, već i poboljšavaju kognitivne funkcije, usporavaju mentalno propadanje i sprječavaju razvoj Alzheimerove bolesti. To je pokazalo istraživanje znanstvenika iz SAD-a. Uspjeli su utvrditi da suplementi ribljeg ulja smanjuju rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

Međutim, ako se odlučite za dodatke ribljeg ulja, pazite da s njima ne pretjerate. Predoziranje može izazvati razne komplikacije, poput bolova u trbuhu, proljeva i povraćanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.