Evo zašto vožnja s otvorenim prozorima nije dobra za zdravlje (i ne štedi gorivo)

Foto: Shutterstock

Mnogi vozači koji nemaju klima-uređaje, po vrućem vremenu voze se s otvorenim prozorima. Ipak, ta navika može biti štetna za zdravlje, piše Behind the Wheel.

Vožnja s otvorenim prozorima zagađuje pluća i prlja unutrašnjost automobila. Pijesak, sitno kamenje, pelud i prašina tako lakše ulaze u automobil, a to može biti okidač za pojavu simptoma alergija.

Ako se vozite po velikim prometnicama s otvorenim prozorima, pokupit ćete do 45 posto zagađenja koje biste inače pokupili tijekom 24 sata.

Ako imate klimu, a spuštate prozore jer se nadate da ćete tako uštedjeti, imamo lošu vijest.

"Pokretanje klima uređaja tijekom vožnje zapravo je učinkovitije i štedi gorivo u usporedbi s vožnjom sa spuštenim prozorima", izjavio je David Bennett, stručnjak za popravke sustava klimatizacije u automobilima iz American Automobile Associationa (AAA).

Možda niste znali da vas policija može kazniti i ako ne zatvorite prozore na svom automobilu. Zakon o sigurnosti prometa na cestama kaže da vozač, prije nego što napusti vozilo, mora poduzeti sve mjere da spriječi da automobil sam krene s mjesta ili da ga druge osobe pokrenu. To uključuje gašenje motora, zaključavanje vozila, uzimanje ključa, ali i zatvaranje prozora. Ako to ne učinite, riskirate kaznu od 30 eura, stoga razmislite sljedeći put prije nego što odlučite ostaviti vaš automobil da se "malo prozrači".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.