Kasna večera možda djeluje bezopasno, ali konzumacija hrane nakon 21 sat zapravo može povećati rizik od moždanog udara, objavili su francuski znanstvenici.
Do tog otkrića došli su studijom koja je pratila više od 100.000 stanovnika Francuske, od kojih je svaki ispunio 15 dnevnika prehrane u kojima su bilježili vrijeme obroka radnim danima i vikendom. Trećina ljudi večerala je prije 20 sati, dok je trećina jela između 20 i 21, a trećina nakon 21 sat.
Volonteri su praćeni u prosjeku sedam godina, i tijekom tog razdoblja zabilježeno je oko 2000 slučajeva kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčane i moždane udare. Ljudi koji su večerali najkasnije, nakon 21 sat, imali su 28 posto veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar ili prolazni ishemijski napad, poznat kao mini-moždani udar.
"Baka me uvijek upozoravala da ne večeram prekasno, a ova studija sugerira da bi taj savjet mogao imati smisla. Sada smo društvo koje radi 24 sata, sedam dana u tjednu, i mnogi osjećaju da nikad nemaju dovoljno vremena te jedu kasno navečer. Ali pokazalo se da to može povećati rizik od zdravstvenih problema, češće kod žena", rekao je autor studije dr. Bernard Srour sa Sveučilišta Sorbonne Paris Nord.
Studija objavljena u časopisu Nature Communications uočila je povezanost između vremena obroka i srčanih problema uglavnom kod žena, koje su činile gotovo 80 posto volontera u studiji.
Znanstvenici imaju teoriju da probava hrane povisuje šećer u krvi i krvni tlak, što s vremenom može oštetiti krvne žile i povećati rizik od krvnih ugrušaka koji dovode do moždanih i srčanih udara, ali da bi to dokazali, potrebno je mnogo više istraživanja.