POVRĆE je temeljna komponenta uravnotežene prehrane i pruža nam obilje esencijalnih nutrijenata, vitamina, minerala i dijetalnih vlakana. Povrće dolazi u velikom rasponu boja, oblika i okusa, što ga čini svestranim i ukusnim dodatkom svakom obroku. Iako je zdravo, povrće kod nekih ljudi može uzrokovati plinove i nadutost.
Kako kaže dr. Blen Tesfu, brokula, cvjetača i kupus su vrste povrća čiji je unos bolje ograničiti ako vas muče takve probavne tegobe.
"Brokula i cvjetača sadrže rafinozu i oligosaharide, vrste ugljikohidrata koje ljudski probavni sustav pokušava u potpunosti razgraditi. Kada ti ugljikohidrati dospiju u debelo crijevo, crijevne bakterije ih fermentiraju, što dovodi do stvaranja plinova", objasnio je dr. Tesfu za She Finds.
Prema dr. Tesfu, kupus sadrži spojeve sumpora, koji pod utjecajem bakterija u debelom crijevu, mogu pridonijeti osjećaju nadutosti i stvaranju plinova.
Ako osjećate nelagodu nakon konzumiranja navedenog povrća, razmislite o tome da smanjite njegov unos ili eksperimentirajte s različitim metodama priprema jer kuhanje može pomoći u razgradnji nekih spojeva odgovornih za stvaranje plinova.