NA TIKTOK profilu SF Microscopy otkriveno je zašto imamo osjećaj peckanja ili trnjenja u ustima kad jedemo ananas. Kako je pojasnila neimenovana stručnjakinja, u ovom voću postoje "tisuće iglica koje nas bodu".
U videu pregledanom čak 36 milijuna puta znanstvenica drži pincetu pa uzima nekoliko uzoraka ananasa i stavlja ih na mikroskopsko stakalce. Potom nam pokazuje rezultat pregleda pod mikroskopom i otkriva desetke malih šiljaka, koji nisu vidljivi golom oku.
@sf_microscopy One of my favorite fruits is pineapple, but every time I eat them, my mouth tingles. I read that the fruit contains raphides! Kiwis, grapes, taro, and yams also have large amounts of these crystals. These needles serve as a defensive function against insect herbivors to deter them from eating the plant’s fruits and protect the seeds. The needles work with other chemcial substances, like bromelain in the pineapple, to amplify the effects. #microscope #microbiology #underthemicroscope #microscopy #microcosmos #nature #pineapple #crystals #fyp #fypage #fypシ ♬ Sunshine - WIRA
"U ananasu su tisuće iglica zvanih rafidi. Ovi kristali kalcijevog oksalata stvaraju rupice u vašim staničnim membranama uzrokujući iritaciju", pojasnila je i dodala da se ovi kristali nalaze i u kiviju, grožđu, naru i slatkom krumpiru.
"Ove iglice služe kao obrambena funkcija protiv insekata biljojeda. Odvraćaju ih od jedenja biljke i tako štite sjemenke", istaknula je.
Mnogi su mislili da je ovaj neobičan osjećaj peckanja posljedica alergije, ali sada su shvatili da mogu nastaviti s konzumacijom voća.