Imate suhu kožu? Ova hrana i pića mogli bi biti krivci

Foto: Shutterstock

MNOGI ljudi imaju problema sa suhom kožom, a taj bi problem mogao biti još izraženiji tijekom zimskih mjeseci. Osim genetike ili određenih zdravstvenih stanja, na kožu mogu utjecati hrana i piće koje konzumiramo. Kako bismo bolje shvatili o čemu je riječ, dijetetičarke su izdvojile koja hrana i piće loše utječu na kožu.

Kofein

Pića poput kave, čajeva, gaziranih pića i energetskih pića općenito sadrže kofein. Ako se previše kofeina konzumira tijekom poslijepodneva, to može utjecati na san što u konačnici može dovesti do dehidracije kože.

Dermatologinja dr. Whitney Bowe objašnjava da "samo jedna noć lošeg sna može vidljivo pokazati na koži smanjenu hidraciju, ugroženu funkciju barijere, ubrzano starenje kože i tamne podočnjake". Savjetuje da, ako želite piti kofein, to učinite ranije tijekom dana.

Alkohol

Alkohol je diuretik i uzrokuje gubitak vode pojačanim mokrenjem. Pretjerane količine mogu pridonijeti ukupnoj dehidraciji, što uključuje i kožu. Konzumiranje alkohola iscrpljuje i prirodne antioksidanse, čineći kožu osjetljivom na oštećenja od stvari kao što su zagađenje i ultraljubičaste zrake, objašnjava dermatologinja.

Baš kao i kofein, alkohol također može poremetiti obrasce spavanja. Istaknula je da je kod mnogih pacijenata koji su smanjili unos alkohola ili ga u potpunosti prestali piti, primijetila vidljiva poboljšanja u stanju i sjaju kože. 

Natrij

Konzumacija pretjerane količine soli može uzrokovati da tijelo povuče vodu iz svojih stanica i postane dehidrirano, objašnjava dijetetičarka Sue-Ellen Anderson-Haynes. Preporučena količina natrija dnevno manja je od 2.300 miligrama, otprilike jedna čajna žličica, a mnogi ljudi konzumiraju i duplo veću količinu.

Visoke količine natrija često se nalaze u pripremljenoj hrani poput konzervirane i smrznute hrane, sendviča te umacima poput sojinog umaka ili umaka od rajčice. Briga o dnevno unesenoj količini natrija može pomoći u tonusu i elastičnosti kože, prenosi HuffPost. 

Dodani šećeri

Dijetetičarka Anderson-Haynes ističe da u prehrani jedemo puno dodanih šećera. Ako pretjeramo, dodaje ona, "zapravo oštećujemo proces u kojem se tijelo oporavlja i stvara kolagen", koji je neophodan za elastičnost i zdravlje kože. Preporučuje da postanemo svjesni koliko šećera pijemo u pićima i konzumiramo u jelima.

Savjetuje da ljudi umjesto pića bogatih dodanim šećerima više počnu jesti voće i piti vodu, koji su puno bolja i zdravija alternativa za zdravlje tijela, a time i kože. 

Pržena hrana

Konzumiranje pržene hrane, poput pomfrita, čipsa, burgera i sličnog, može loše utjecati na kožu jer uzrokuje upalu koja se može povezati s dehidracijom. Anderson-Haynes objašnjava da "dehidracija može dovesti do crvenila i svrbeža te biti povezana s upalnim stanjima kože".

Ako volite jesti prženu hranu, dijetetičarka preporučuje da za pripremu namirnica umjesto ulja koristite fritezu na vrući zrak ili hranu ispečete u pećnici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.