PREMA novim istraživanjima, pijenje kakaa može vam pomoći da brže naučite nove koncepte ili riješite probleme. Odnosno, lakše ispunite kognitivne zadatke.
Naime, novo istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports koji su proveli istraživači sa Sveučilišta u Birminghamu istraživalo je učinak flavanola pronađenih u kakau na rad mozga kod mladih, zdravih odraslih osoba.
Što je sve zahtijevalo istraživanje?
Studija je promatrala 18 zdravih muškaraca u dobi od 18 do 40 godina. Svaka od osoba podvrgnuta je standardnom postupku izazivanja cirkulacije krvi u mozgu, koji je uključivao udisanje 5% ugljičnog dioksida (CO2). Za kontekst, to je otprilike 100 puta više od normalne koncentracije CO2 u zraku. Proces je prouzročio hiperkapniju ili prisutnost previše ugljičnog dioksida u krvotoku. Svaki je ispitanik u dva navrata izvršio test na CO2 prije i nakon pijenja kakaa. U jednoj od tih prilika kakao je obogaćen flavanolima. U oba navrata od sudionika se tražilo da ispune nekoliko kognitivnih testova.
Voditeljica studije dr. Catarina Rendeiro sa Sveučilišta u Birminghamu rekla je za Eat This, Not That! da je piće obogaćeno flavanolima napravljeno od prirodnog kakao praha nazvanog Acticoa Barryja Callebauta. Sudionici su konzumirali otprilike 8,5 grama praha unutar 300 ml vode.
Što su istraživači otkrili?
Nakon pregleda kognitivnih testova, istraživači su otkrili da su oni koji su pili kakao obogaćen flavanolom imali najvišu razinu oksigenacije krvi kao odgovor na hiperkapniju - i do tri puta više od sudionika koji su pili prerađeni alkalizirani kakao napitak. Kao rezultat toga, ovi su sudionici također u prosjeku 11 posto brže izvršavali svoje kognitivne zadatke veće složenosti.
"Učinkovita oksigenacija mozga ključna je za spoznaju", rekla je Rendeiro: "Činjenica da flavanoli mogu biti učinkoviti u poboljšanju cerebralne oksigenacije i kognitivnih funkcija čak i u zdravom mozgu izvanredan je nalaz, a to znači da svi potencijalno možemo imati koristi od prehrane bogate flavanolima."
Flavanoli se nalaze u raznim namirnicama, uključujući jabuke, bobice, grožđe i zeleni čaj. Međutim, Rendeiro primjećuje da jedenje čokolade - čak i tamne čokolade - vjerojatno neće osigurati istu dozu flavanola kao kakao u prahu.
"Nažalost, teško je znati koliki je sadržaj flavanola u čokoladnim proizvodima jer oni nisu navedeni na etiketama", kaže ona.
"Općenito, čini se da znanstveni članci koji su mjerili sadržaj flavanola u komercijalno dostupnim čokoladama ne pronalaze nikakve veze između sadržaja čvrstih sastojaka kakaa i razine flavanola. To je uglavnom zato što prerada kakaa u čokoladu može znatno oštetiti flavanole", objašnjava.