Riječi "povećava rizik od raka" mogu djelovati zastrašujuće. Čini se kao da gotovo sve može predstavljati rizik, od prehrane i sunčeve svjetlosti, do starenja, što može izazvati osjećaj bespomoćnosti.
Ipak, istraživanja sugeriraju da i previše i premalo određenog nutrijenta može povećati rizik od raka debelog crijeva i drugih vrsta raka. Riječ je o željezu, a znanstvene studije pokazuju da njegove razine mogu imati važnu ulogu u razvoju raka. Pregled iz 2022. sugerira da višak željeza može povećati rizik od raka pluća i debelog crijeva budući da višak željeza može poticati rast tumora. S druge strane, pregled iz 2021. godine povezuje nizak unos željeza s razvojem raka debelog crijeva.
"Višak željeza može povećati rizik od raka debelog crijeva zbog njegovog utjecaja na proliferaciju tumorskih stanica", pojašnjava gastroenterolog dr. James Cox. Kolorektalna kirurginja, dr. Anne Mongiu, dodaje da prekomjerne količine željeza mogu pridonijeti oksidativnom stresu i oštećenju DNA, lipida i proteina, što može potaknuti razvoj raka.
S druge strane, premalo željeza može oslabiti imunitet. "Imunosni sustav ovisi o željezu kako bi normalno funkcionirao", ističe dr. Michelle Hughes, dodajući da nedostatak željeza može ometati sposobnost tijela da prepozna i uništi stanice raka.
Količina željeza potrebna svakom pojedincu može ovisiti o dobi, menstrualnom statusu i prehrambenim navikama. Dr. Mongiu preporučuje konzultaciju s liječnikom prije uzimanja suplemenata te dodaje da su preporučene dnevne doze željeza prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH) sljedeće:
- Muškarci od 19 do 50 godina: 8 miligrama
- Žene od 19-50 godina: 18 miligrama
- Osobe starije od 50 godina: 8 miligrama
- Trudnice: 27 miligrama
- Dojilje: 9 miligrama.
Željezo se također može pronaći u namirnicama poput škampa, brokule, jaja, piletine, proizvoda od pšenice, grožđica i indijskih oraščića.