Istraživanje: Manje sjedenja pomaže u sprječavanju pogoršanja bolova u leđima

Foto: Shutterstock

MANJE vremena koje provodimo u sjedećem ili ležećem položaju mogao bi biti dobar način za sprječavanje pogoršanja bolova u leđima, sugerira novo istraživanje.

Finski istraživači nedavno su u časopisu BMJ Open objavili istraživanje u kojem su otkrili da su ljudi s jakim bolovima u leđima, koji su svakim danom sve manje sjedili, imali manju vjerojatnost da će im se bolovi povećati u sljedećih šest mjeseci, piše Health Day. 

"Ako ste skloni bolovima u leđima ili previše sjedite i brinete se za zdravlje svojih leđa, možete razmisliti o načinima kako smanjiti vrijeme sjedenja na poslu ili tijekom slobodnog vremena", savjetuje autor istraživanja, Jooa Norha, sa Sveučilišta u Turkuu.

Od ispitanika se tražilo da svaki dan sjede 40 minuta manje od prethodnog

Njegova istraživačka skupina došla je do zaključka da dosad nije provedeno mnogo istraživanja o utjecaju dugotrajnog sjedenja na zdravlje leđa i bolove u leđima, što ih je navelo da naprave ovo istraživanje.

U istraživanju su sudjelovale 64 prekomjerno teške ili pretile osobe s čimbenicima rizika za srčana oboljenja, od kojih je bilo traženo da svaki dan smanje vrijeme koje provode sjedeći za 40 minuta. Svi ispitanici su prije početka studije osjećali određenu razinu bolova u leđima.

Istraživači su zaključili da se nakon šest mjeseci "intenzitet bolova u leđima značajno povećao u kontrolnoj skupini u kojoj ispitanici nisu manje sjedili, dok je u skupini koja je manje sjedila, intenzitet bolova ostao nepromijenjen ili bio manji". 

Iako nisu utvrdili može li fizička aktivnost i manje sjedenja ili ležanja u potpunosti ukloniti bolove u leđima, zaključili su da ispitanici imaju manje šanse za razvoj jačih bolova u leđima. Međutim, nije dovoljno samo stajati; njihova preporuka je da se što više krećemo, piše Health Day.

"Važno je napomenuti da je tjelesna aktivnost, poput hodanja ili energičnijeg vježbanja, bolja od samog stajanja", rekao je Norha u sveučilišnom priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.