Istraživanje pokazalo što se zaista događa kada svaki dan popijemo čašu vina ili pivo

Foto: Pixabay

Nekada se čaša vina ili boca piva dnevno smatrala poslasticom na kraju dana. Studije su godinama sugerirale da čaša omiljenog alkoholnog pića na kraju dana ima antistresne prednosti, kao i da ne može izazvati mamurluk ili druge rizike povezane s pićem.

Ali novo izvješće tvrdi da to nije točno i da nijedna količina alkohola nije sigurna. Zaključuje se da konzumacija samo jednog alkoholnog pića dnevno može skratiti život za dva i pol mjeseca.

Voditelj istraživanja, dr. Tim Stockwell, znanstvenik s kanadskog Sveučilišta Victoria, kaže da studije koje povezuju umjereno pijenje s dobrobitima za zdravlje imaju 'temeljne' nedostatke.

"Te su studije bile usredotočene na starije odrasle osobe i nisu uspjele objasniti ljudske navike pijenja tijekom cijelog života. Mi smo napravili analizu 107 objavljenih studija i promatrali odnos između navika pijenja i životnog vijeka", pojasnio je.

Alkohol nije eliksir

Kao primjer, ukazao je na francuski paradoks, odnosno ideju populariziranu 1990-ih prema kojoj je crno vino tajna relativno niskih stopa srčanih bolesti kod Francuza, unatoč masnoj prehrani.

"Taj pogled na alkohol kao na eliksir nema nikakvo znanstveno uporište. U stvarnosti, ni umjerena konzumacija alkohola ne produljuje živote ljudi i zapravo nosi neke zdravstvene opasnosti, uključujući povećani rizik od određenih vrsta raka", tvrdi dr. Stockwell.

Prošle godine Irska je postala prva zemlja u svijetu koja je donijela zakon koji zahtijeva da svi proizvođači alkohola stavljaju zdravstveno upozorenje na etikete pića. Na etiketama će pisati: "Postoji izravna veza između alkohola i smrtonosnih karcinoma." Ta odredba stupa na snagu 2026.

Kanada je nedavno predložila revidirane smjernice, kojima se preporučuje konzumacija ne više od dva alkoholna pića tjedno, što je dramatično smanjenje u odnosu na prethodnu granicu od 15 pića za muškarce i 10 pića za žene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.