SVI bi željeli živjeti što dulje i kvalitetnije, a danas nam je dostupno puno informacija i savjeta za postizanje takvih ciljeva. Jedan od tih je nedavno istraživanje objavljeno u The American Journal of Clinical Nutrition koje je izdvojilo nutrijent od ključne važnosti za dug život.
Radi se o omega-3 masnim kiselinama. One su vrsta esencijalnih masnih kiselina koje tijelo ne sintetizira, već se unose prehranom. Potrebne su našem tijelu za izvršavanje brojnih važnih funkcija, kao kontroliranje zgrušavanja krvi i proizvodnja staničnih membrana u našem mozgu. Također djeluju tako da sprječavaju upalne procese, smanjuju rizik od bolesti srca, astme, Alzheimerove bolesti i demencije. Postoji pet najboljih izvora ovog vrijednog nutrijenta.
Masna riba - riba koja je najbogatija omega-3 masnim kiselinama su inćun, haringa, pastrva, skuša, losos, srdela i tuna.
Soja - proizvodi od soje sve su rašireniji zbog sve veće zastupljenosti vegana u populaciji. Jedan od najpopularnijih proizvoda od soje je tofu.
Sjemenke - najbolji izbor su sezamove sjemenke, mljevene lanene sjemenke i chia sjemenke.
Ulja - najbolja ulja su repičino ulje i laneno ulje.
Orašidi - orasi, pekan orasi i lješnjaci sadrže velike količine omega-3, a nakon njih tu su i bademi i indijski oraščići.