Iznenađenje: Ovo piće hidratizira bolje od vode

Foto: Shutterstock

Prema nekim istraživanjima, obična voda možda nije najhidratantnije piće koje možemo konzumirati. Mlijeko je također odlična opcija zbog svoje sposobnosti zadržavanja tekućine i sadržaja važnih hranjivih tvari.

U studiji objavljenoj u National Library of Medicine, istraživači su otkrili da mlijeko može biti učinkovitije od vode kada je u pitanju dugotrajnija hidratacija. Mlijeko usporava pražnjenje želuca, što znači da tekućina i hranjive tvari duže ostaju u tijelu, čime se produžava hidratantni učinak. Osim toga, mlijeko sadrži kalcij, proteine i elektrolite, što dodatno doprinosi ravnoteži tekućine u tijelu i regeneraciji mišića nakon fizičke aktivnosti.

Koliko mlijeka treba piti za optimalnu hidrataciju?

Iako je mlijeko dobar izbor za hidrataciju, stručnjaci upozoravaju na umjerenost. Prema Harvard Health Publishing, svakodnevna konzumacija mlijeka u velikim količinama može povećati unos kalorija, što je posebno važno za osobe koje ne vježbaju redovito. Preporučuje se unos otprilike dvije šalice mlijeka dnevno, a ostatak tekućine trebalo bi dobiti iz vode i drugih hidratantnih napitaka.

Je li mlijeko bolje od vode?

Mlijeko ima nekoliko prednosti, no voda ostaje najprirodniji način hidratacije, bez dodatnih kalorija i mogućnosti za nuspojave, kao što su probavni problemi. Stručnjaci savjetuju da iako mlijeko može biti koristan dodatak hidrataciji, ne bi trebalo u potpunosti zamijeniti vodu kao osnovni izvor tekućine.

Za optimalnu hidrataciju uključivanje mlijeka u svakodnevnu prehranu može biti korisno, posebno za osobe koje trebaju dodatne hranjive tvari za oporavak mišića. Ipak, za većinu, voda ostaje nezaobilazna baza svakodnevne hidratacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.