Kako uočiti simptome hipotermije i kako se s njom najbolje nositi

Foto: Shutterstock

AKO još niste, pripremite tople jakne, kape, šalove i rukavice jer stiže nam zima. Meteorolozi najavljuju da će temperature danas rasti, a onda navečer stiže naoblačenje, pa će u petak i subotu biti promjenjivo i pretežno oblačno s kišom i susnježicom, a može biti i prehladne kiše koja može stvarati poledicu

No kalendarski zima počinje 21. prosinca, što znači da nas prava hladnoća tek čeka. A upravo niske temperature sa sobom nose opasnost. Kako piše The Independent, broj smrtnih slučajeva raste između prosinca i ožujka za 20 posto, a za dio tih slučajeva krivac je hipotermija.

Bolje spriječiti nego liječiti

Do hipotermije dolazi kada je ljudima prehladno. Kada tijelo počne gubiti toplinu brže nego što je može proizvesti, unutarnja temperatura počinje padati. Ako padne ispod 35 stupnjeva Celzijevih, tada smo u problemu. Osobito su ugroženi stariji, bebe, ovisnici o drogama i osobe s teškoćama, odnosno svi čije tijelo gubi toplinu brzinom većom od prosječne.

Koji su simptomi hipotermije?

Hipotermija ima različite simptome - od naizgled bezazlenih do jako teških. Blaga hipotermija (32-35 stupnja Celzijeva) može se manifestirati drhtavicom i plitkim disanjem, ali i izraženijim simptomima poput nerazgovijetnog govora, zbunjenosti i slabog pulsa.

Hipotermija nastupa postupno i oboljeli vjerojatno neće biti svjesni svog stanja pa je potrebno obratiti pozornost na osobe u vašem društvu. U težim slučajevima, kada tjelesna temperatura padne ispod 32 stupnja Celzijeva, oboljeli može potpuno izgubiti svijest i potrebno je odmah nazvati hitnu pomoć.

Što učiniti, a što ne?

Pacijentima s hipotermijom najbolje će pomoći djelatnici Hitne medicinske pomoći, ali postoje neke stvari koje možemo učiniti prije nego što stignu.

Osobu koja pati od hipotermije treba zagrijati, ali postupno. Izbjegavajte šok-tretmane poput vrućih kupki ili grijanja na radijatoru jer u teškim slučajevima nagla promjena temperature može izazvati srčani zastoj. 

Osobu sklonite sa zime i nabacite na nju deke. Topla šalica nekog napitka također je dobar izbor, ali nikako alkoholnog. Alkohol zagrijava, ali tako da izvlači temperaturu iz jezgre, što nije dobro za nekoga tko se pretjerano nahladio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.