Kardiolozi tvrde da je jedna slatka hrana zapravo odlična za zdravlje srca

Foto: Pexels

Ako želimo paziti na zdravlje srca, vjerojatno smo čuli da unos šećera trebamo smanjiti na minimum. Uostalom, prehrana s visokim udjelom šećera povećava rizik od dijabetesa tipa 2, što zauzvrat može dovesti do kardiovaskularnih bolesti. No, ako volimo slatko, teško je izbaciti šećer.

Međutim, postoje dobre vijesti. Prema kardiolozima, ne treba svu slatku hranu izbaciti iz prehrane. Zapravo, postoji jedna slatka namirnica koja je dobra za zdravlje srca.

Kardiolog dr. Mohanakrishnan Sathyamoorthy kaže da je istina da postoji veza između razine šećera u krvi i zdravlja srca. Objašnjava da visoke razine glukoze utječu na hormone, uključujući faktor rasta inzulina. Faktor rasta inzulina potiče rast mnogih vrsta stanica. Visoke razine mogu povećati rizik od određenih vrsta raka i, kako objašnjava dr. Sathyamoorthy, mogu potaknuti razvoj bolesti u svim vrstama organa, osobito u srcu.

"Visoke razine šećera u krvi uzrokuju upalu koja s vremenom može oštetiti srce i krvne žile. Upala u arterijama dovodi do razvoja plakova bogatih kolesterolom koji uzrokuju srčane i moždane udare", objašnjava kardiologinja dr. Kimberly Campbell za Parade.

Prehrana bogata vlaknima pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti

Oba kardiologa kažu da sva slatka hrana ne utječe na tijelo na isti način. Velika je razlika između krafne i komada voća. Šećer koji ne postoji u prirodi i koji se dodaje hrani tijekom obrade, poznat je kao dodani šećer.

Imajući ovo na umu, ako smo ljubitelji slatkog, jedna slatka namirnica koju dr. Sathyamoorthy preporučuje da zadovolji našu želju jest bobičasto voće. "Bobičasto voće, poput malina i borovnica, izvrsno je zbog svojih moćnih antioksidativnih svojstava, što doprinosi zdravlju krvožilnog sustava", rekao je. Znanstvena istraživanja to potvrđuju, pokazujući da redovita konzumacija bobičastog voća može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Studije također pokazuju da antioksidansi u bobičastom voću pomažu u zaštiti od oksidativnog stresa koji uzrokuje upale u tijelu. Upala povećava rizik od kroničnih bolesti, uključujući one koje utječu na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Osim toga, vlakna u bobičastom voću dobra su i za zdravlje srca. Istraživanja su dokazala da prehrana bogata vlaknima pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Povećanje unosa vlakana za šest grama dnevno može smanjiti rizik od smrti od srčanih bolesti za čak 25 posto.

Ipak, konzumacija voća u cijelom obliku bolja je za srce od konzumacije voća u obliku soka.

"Budući da zdravstvene dobrobiti voća ovise o prisutnosti prirodnih vlakana, najbolje je konzumirati svježe voće u prirodnom obliku. Voće također sadrži mnoge hranjive tvari potrebne tijelu, što dodatno povećava njihovu korist za zdravlje", zaključila je dr. Campbell.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.