Kava ili čaj: Koje piće povećava, a koje smanjuje rizik od moždanog udara?

Svi znamo da kava i čaj nude brojne zdravstvene prednosti, poput povećanja energije, smanjenja upala i smanjenja rizika od srčanih bolesti. No, koji od ovih omiljenih napitaka bolje štiti vaše zdravlje, osobito kada je u pitanju rizik od moždanog udara?

Nova međunarodna studija, provedena na više od 25.000 ljudi, donosi zanimljive rezultate. Naime, ispijanje više od četiri šalice kave dnevno povećava rizik od moždanog udara za gotovo 40 posto, dok ista količina čaja zapravo smanjuje taj rizik za oko petinu.

Prema istraživačima, razlog bi mogao biti taj što osobe koje piju puno kave često imaju problema s visokim krvnim tlakom, što je jedan od glavnih čimbenika rizika za moždani udar.

Istraživanje je objavljeno u srpnju u International Journal of Stroke, a uključilo je 26.950 odraslih osoba iz 32 zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanadu. Polovina sudionika već je preživjela moždani udar samo nekoliko dana prije početka istraživanja.

Petina sudionika nije pila ni kavu ni čaj

Prosječna dob sudionika bila je 61 godina, a većina ispitanika bila je muškog spola. Većina sudionika imala je prekomjernu tjelesnu težinu, što je također poznati čimbenik rizika za moždani udar.

Sudionici su ispunili upitnike o svojoj povijesti bolesti, prehrambenim navikama, tjelesnoj aktivnosti te rizicima poput pušenja i visokog krvnog tlaka. Također su upitani koliko kave i čaja piju dnevno, uključujući različite vrste čajeva poput kineskog zelenog čaja, japanskog zelenog čaja, crnog čaja i drugih.

Otprilike petina sudionika nije pila ni kavu ni čaj, dok je gotovo polovica preferirala samo čaj. Oko 15 posto ih je pilo samo kavu, a preostali su konzumirali obje vrste pića.

Kava i moždani udar - postoji li veza?

Rezultati su pokazali da osobe koje piju četiri ili više šalica kave dnevno imaju 37 posto veći rizik od moždanog udara. S druge strane, isti unos čaja smanjio je rizik za 19 posto. Crni čaj smanjio je rizik za 29 posto, dok je zeleni čaj smanjio rizik za 27 posto.

Zašto kava može biti problem?

Za razliku od umjerene konzumacije, prekomjerno pijenje kave može izazvati zdravstvene probleme, uključujući povećanje krvnog tlaka i otkucaja srca. Kava sadrži više kofeina od čaja – oko 80 do 100 miligrama po šalici, dok čaj sadrži oko 50 miligrama.

Kofein potiče oslobađanje adrenalina, što ubrzava rad srca i podiže krvni tlak. Dugoročno ti učinci mogu oštetiti krvne žile u mozgu, povećavajući rizik od moždanih udara.

Mlijeko i čaj – dobra ili loša kombinacija?

Iako čaj pokazuje mnoge dobrobiti, istraživači su otkrili da dodavanje mlijeka u čaj poništava te prednosti. Mlijeko blokira antioksidanse u čaju, koji upravo smanjuju upale koje mogu uzrokovati moždani udar.

Istraživači nisu analizirali utjecaj šećera, sirupa ili drugih dodataka kavi i čaju, što bi moglo utjecati na rezultate. Studija ima još nekoliko ograničenja. Prvo, nalazi bi mogli biti podložni pristranosti jer su sudionici intervjuirani samo nekoliko dana nakon moždanog udara. Također, većina ispitanika bila je iz Kine i Južne Azije, gdje je čaj iznimno popularan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.