Kelj u nekim slučajevima može biti loš za zdravlje, evo kada treba paziti

Foto: 123RF

NEMA sumnje da je kelj zdrava namirnica. U samo jednoj šalici ovog zelenog lisnatog povrća nalazi se i više od preporučene dnevne doze vitamina A i K. Sadrži i određene sastojke koji mogu pomoći u obrani od određenih vrsta raka, piše Insider.

No u nekim slučajevima ipak nije zdrav koliko se misli. Primjerice, može djelovati na funkciju štitnjače ako se jede u velikim količinama. Naime, kelj sadrži progoitrin koji može ometati sintezu hormona štitnjače i zapravo blokirati jod koji tiroidna žlijezda treba za normalno funkcioniranje. To može dovesti do fluktuacije razine šećera u krvi i težine.

Međutim, zbog toga se vjerojatno ne morate brinuti jer biste za to trebali jesti iznimno velike količine kelja, puno više od jedne porcije u danu. Ipak, ako sumnjate u ispravno funkcioniranje svoje štitnjače, važno je obratiti se liječniku za savjet.

U svakom slučaju, ako redovito jedete kelj, bilo bi dobro pokušati nabaviti onaj iz organskog uzgoja ili ga temeljito oprati s obzirom na to da se nalazi na prvom mjestu ovogodišnje ljestvice najprljavijeg povrća. Environmental Working Group (EWG) u svom novom izvješću navodi da listovi kelja sadrže najviše pesticida u odnosu na sve drugo povrće koje možete pronaći na policama trgovina.

Oko 60 posto ispitanih uzoraka kelja pozitivno je na Dacthal koji je u skupini C pesticida kancerogenih za ljudsko tijelo prema National Library of Medicine što znači da postoje dokazi o njegovom kancerogenom potencijalu, ali je potrebno provesti dodatna istraživanja.

"Iznenadio nas je ovaj rezultat. Voće i povrće su važan dio ljudske prehrane, a kada se radi o kelju, bolje je birati onaj iz organskog uzgoja", kaže u priopćenju toksikolog EWG-a dr. Alexis Temkin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.