Koje je najbolje vrijeme za večeru ako patite od inzulinske rezistencije?

Foto: Unsplash

INZULINSKA rezistencija (IR) je stanje u kojem stanice mišića i jetre, kao i masne stanice, ne prepoznaju inzulin na odgovarajući način, zbog čega ne mogu iskorištavati glukozu iz krvi za proizvodnju tjelesne energije. Odnosno, tijelo prestaje učinkovito koristiti inzulin, zbog čega često dolazi do visoke razine šećera u krvi.

Ovo stanje značajno utječe na život osoba koje često moraju prilagoditi i promijeniti životne navike. Jedna od tih prilagodbi je i promjena prehrane. Osim toga, važno je uzeti u obzir i kada konzumirate obroke kako ne bi naglo došlo do skoka razine šećera. Osobe koje imaju problema s inzulinskom rezistencijom posebno moraju uzeti u obzir kada večeraju, a skupina dijetetičarki za portal Eating Well otkrila je zašto je određeno vrijeme važno i koliko bi prije trebalo pojesti posljednji obrok u danu. 

"Upravljanje razinom šećera u krvi ključno je jer inzulinska rezistencija može povećati rizik od razvoja predijabetesa, dijabetesa tipa 2 i drugih stanja poput srčanih bolesti i moždanog udara", objašnjava dijetetičarka Julia Perlman.

Koliko prije spavanja treba večerati ako patite od inzulinske rezistencije?

Ako patite od inzulinske rezistencije, općenito je najbolje pojesti večeru najmanje dva do četiri sata prije spavanja. Dijetetičarka Vandana Sheth. kaže da to razdoblje "daje tijelu vrijeme za probavu i stabilizaciju razine šećera u krvi". 

S njom se složila i Perlman koja je objasnila zašto je kasno jedenje večere loša ideja. "Jedenje preblizu vremenu za spavanje može poremetiti cirkadijalne ritmove, oslabiti metabolizam glukoze i dovesti do veće razine šećera u krvi ujutro."

Kako prenosi Eating Well, jedno istraživanje s više od 3 tisuće odraslih osoba pokazalo je da su ljudi koji su jeli kasnije tijekom dana imali veću vjerojatnost za inzulinsku rezistenciju u usporedbi s onima koji su jeli ranije. Također su imali veću vjerojatnost za viši BMI i trigliceride. Dodatna istraživanja povezuju jedenje noću s većim izgledima za razvoj metaboličkog sindroma, stanja koje često uključuje inzulinsku rezistenciju.

Zato bi osobe koje se bore s inzulinskom rezistencijom trebale odabrati rano večerati. Dijetetičarka Seema Shah tvrdi da "rana večera omogućava stanicama koje proizvode inzulin da se odmore i obnove u stanju posta dok spavamo. To ih održava zdravima i optimalno funkcionalnima".

Osim za osobe koje pate od ovog stanja, rana večera ima prednosti za sve. Ako vas zanima koje se dobrobiti povezuju s ranom večerom, više o tome pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.