U razdoblju između Badnjaka i Nove godine, naši su hladnjaci prepuni ostataka hrane. Stoga ne čudi što se u ovo vrijeme često pretražuje pitanje koliko je dugo sigurno držati ostatke hrane.
Prema agencijama za sigurnost hrane, termički obrađena riba i meso mogu se držati u hladnjaku tri do četiri dana. Kod mliječnih proizvoda odgovor ovisi o tome od kojih je sastojaka jelo pripremljeno. Primjerice, sir traje duže od vrhnja.
"Koliko ćete dugo držati ostatke hrane u hladnjaku, ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući temperaturu vašeg hladnjaka, svježinu hrane prije Božića, način na koji je hrana pripremljena i kako se čuva. Općenito, sigurno je držati hranu nekoliko dana nakon Božića, sve dok je u hladnjaku i pravilno pohranjena. Ali prije svake upotrebe provjerite miris i izgled hrane", rekao je dr. Babak Ashrafi.
Temperatura u najhladnijem dijelu hladnjaka trebala bi biti ispod 5°C. Ako konzumirate meso koje je bilo na višoj temperaturi ili je predugo stajalo, riskirate trovanje.
"Ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi ili njegovo nedovoljno hlađenje može potaknuti rast bakterija i dovesti do bolesti koje se prenose hranom. Određene bakterije, poput salmonele i E. coli, mogu rasti u mesu i uzrokovati povraćanje, proljev i bolove u trbuhu", objasnio je liječnik.
Ako hrana ima neugodan miris ili ne izgleda dobro, bacite je. Ako niste sigurni, opet se savjetuje da je bacite. To je bolja opcija nego riskirati trovanje.